HDZ-ova općina otvorila kafić i udvostručila najam konkurenciji

HDZ-ova općina otvorila kafić i udvostručila najam konkurenciji

OPĆINA Baška Voda ovih je dana sablasno prazna – posložene su jedva dvije, tri terase kafića, a za blagdane nije bilo ni uobičajene adventske kućice na trgu u centru mjesta ni nekakvih posebnih događanja, unatoč natprosječno toplom vremenu., javlja index.hr

Ali u luci raskošni restoran na kat koji je sama HDZ-ova općina bez potrebnih dozvola godinama gradila i na koncu otvorila, bio je krcat. Čovjek na čovjeku! Glazba uživo odzvanjala je čitavim centrom. Gotovo sva blagdanska događanja, od dječjih predstava do koncerta Lidije Bačić, održana su upravo u općinskom restoranu Puntin. Ako ste htjeli na event u sklopu adventa, morali ste ući ondje.

Ali zbog čega kafići i restorani, od kojih bi neki i zimi radili, sada stoje zaključanih vrata? Upitali smo nezavisnog vijećnika Josipa Topalovića.

“Općina je digla najam terasa i kafića za sto posto”

“Općina je podigla najam terasama kafića i restorana za sto posto. HDZ-ovci su doslovno glasali da se sada, u vrijeme poskupljenja, poduplaju cijene kvadrata javne površine u Baškoj Vodi. Prije su bile od 900 do 1000 kuna, a sad su oko 1900 kuna, odnosno 250 eura po kvadratu za prvu zonu u koju spadaju Baška Voda, Promajna, Bratuš i Krvavica. To je nenormalno. I to je također nelojalna konkurencija”, kaže nam Topalović.

“Općinski restoran i kafić radili su sada za blagdane, dok su neki zjapili prazni. Ne moraju plaćati javnu površinu i imaju mogućnost staviti pizzu 30 kuna, što niti jedan običan ugostitelj, mali poduzetnik, zbog njihovih nameta ne može. Svi HDZ-ovi vijećnici glasali su za to. A neki čak imaju štekate. Zašto bi netko glasao da on sam plaća duplo više? Mi iz oporbe smo, jasno, bili protiv”, pojašnjava Topalović.

Dodaje da se tvrtka baškovoške luke pod kojom je restoran iz općinskog proračuna već par puta dokapitalizirala.

Zadnje poskupljenje javne površine provedeno je prije svega par godina. Vijećnik smatra da druge općine na Makarskoj rivijeri nemaju ni približno tako visoke tarife. Kaže da se načelnik htio usporediti sa Splitom. Smatra da, bez obzira je li odluka zakonska ili nije, cijene javne površine ne bi smjele biti toliko skupe. 

Vijećnik kaže da je odluka donesena nezakonito

Važno je spomenuti i da je odluka o poskupljenju najma donesena 19. prosinca 2022., a na snagu je stupila s prvim danom 2023. godine. Svega dva tjedna kasnije. Topalović upozorava da je Ministarstvo financija tu odluku moralo poništiti jer građani nisu imali dovoljno vremena, onoliko koliko im zakon omogućava, da ulože prigovore. 

“Prekršen je Zakon o lokalnim porezima. Najdalje do 15. prosinca se mogu mijenjati lokalni porezi na javne površine i kao takvi se mogu primijeniti od 1. siječnja iduće godine, ali HDZ je sjednicu sazvao 19. prosinca, dakle četiri dana nakon zakonskog isteka roka”, navodi.

“Pričao sam s par pročelnika iz drugih općina, svi su mi rekli da su im padala rješenja i za banalnije stvari. Mi iz oporbe smo kontaktirali Ministarstvo financija, pričali i s njima i s Poreznom upravom, ali nije dalo rezultata. U općinskom službenom glasniku objavljeno je da je odluka prihvaćena i sad je na snazi”, pojašnjava vijećnik Nezavisne liste mladih. 

Tko dođe u općinski restoran ima tri sata besplatnog privezišta

Iako, da budemo pošteni, odlučeno je da oni restorani i kafići koji uspiju raditi cijele godine, a ne samo u sezoni, od općine imaju popust od 20% na najam štekata. Što znači da je njima poskupilo za osamdesetak posto. Tu je i naknada za postavljanje tendi. Iznosi 400 eura po komadu i plaća se kao “porez u godišnjem paušalnom iznosu”. Poskupio je i najam montažnim kućicama i kioscima za prodaju sladoleda i suvenira. Sat vremena parkinga bit će četiri eura, odnosno 30 kuna.

Ali gosti Puntina, općinskog restorana, imaju tri sata besplatnog privezišta u luci, ako uhvate akciju kakva je prošle godine trajala od 1. svibnja do 1. studenog. Zove se “DOCK and DINE”, a više o njoj možete doznati na web stranici restorana. Odlučite li se ručati kod konkurencije, kod običnih malih građana, e onda nemate tu privilegiju da se besplatno usidrite. 

Poruka je “neka radi općinski restoran, vi svi zatvorite”

Na pitanje čini li mu se da je Općina odlučila povisiti cijene najma konkurenciji, odnosno vlasnicima restorana i kafića, jer i sama drži ugostiteljski objekt, što i nije baš uobičajena praksa za jedinicu lokalne samouprave, vijećnik Topalović odgovara: 

“Izgleda da je ovdje poruka “neka samo radi općinski restoran, a vi svi zatvorite”. Općina je otvorila firmu koja drži kafić i restoran u luci i on sada radi” navodi Topalović.

“Nije čak bilo ni božićne kućice kao i svake godine, nego je cijeli advent bio u općinskom restoranu, gdje se skuplja načelnikova obitelj i čitavi HDZ i kroz sve ovo što radi na kraju ispada da ga boli briga za ljude koji su u najmu u restoranima i kafićima po rivi, i da želi da on ima tamo u općinskom restoranu uhljebljeno 30-ak osoba po svojoj želji. Dobit čitave lučice Baška Voda sa svim vezovima, restoranom i parkingom za prošlu godinu iznosila je oko 100.000 kuna”, dodaje Topalović.

>>Vječni HDZ-ov načelnik prijavio jahtu od 120.000 kuna. Prodaje je za 330.000

Danima prije objave ovog članka kontaktirali smo Općinu Baška Voda jer smo htjeli čuti što oni kažu. Pitali smo ih zašto su konkurenciji svoga restorana poduplali najam. Iz ove HDZ-ove Općine nam, kao i uvijek dosad, nisu odgovorili. 

Načelnik sad slavi 30 godina upravljanja općinom

O načelniku Baške Vode Josku Roščiću, kao i drugi mediji, pisali smo nebrojeno puta. Svako malo se nađe na ispitivanju kod USKOK-a, ali nikada iza rešetaka. 

Pisali smo o sumnjivim poslovima s izgradnjom rotora, o nesrazmjeru imovine u njegovoj imovinskoj kartici, o koncesijama dodijeljenim rodbini, čak i o bespravnoj gradnji općinskim novcem u susjednoj općini Brela, radi čega ga je tamošnji HDZ-ov načelnik prijavio institucijama. Roščić u 2023. godini obilježava 30 godina stolovanja Baškom Vodom.