Tko su molitelji i tko stoji iza njih? ‘Žene svojim odijevanjem izazivaju grijehe kod muških’

Tko su molitelji i tko stoji iza njih? ‘Žene svojim odijevanjem izazivaju grijehe kod muških’

Svake prve subote u mjesecu se na glavnom zagrebačkom trgu okupljaju Vitezovi bezgrešnog srca Marijina pa zajedno kleče i mole se. 

– Mnoge ženske osobe nisu svjesne kada se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i odijevanje ne izazivaju grijehe kod muškaraca – rekao je pater Božidar Nagy za Provjereno Nove TV

Na pitanje zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, Nagy je rekao: 

– Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje – rekao je. 

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjenog katoličkom muškarcu. John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare nije htio komentirati za Provjereno inicijativu, kao ni glavni urednik portala Muževni budite Krunoslav Puškar.

– To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj – objašnjava Nagy. 

– Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele – rekao je Nagy. Na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca, poručio je da su to “temelji ljudskih prava”. 

– Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se temelji na Božjim pravima – rekao je. 

Molitveni pokret koji dolazi iz Poljske, kao i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao Vice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. 

Paulina Janusz, Poljakinja koja odnedavno živi u Zagrebu, objasnila je za Povjereno da je upravo Zaklada Ordo Iuris zaslužna za to kako Poljska izgleda danas. 

– To je bila jedna marginalna inicijativa na početku i mi smo se zezali da su to neki luđaci koji imaju radikalne stavove, koji zapravo ne predstavljaju nikoga. Međutim, onda je na vlast došla desnica i vladajuća stranka Pravo i pravda i nekoliko njihovih koalicijskih partnera koji su još desniji od Prava i pravde. Onda su stavovi koje iznose ti ekstremisti postali stavovi vladajućih stranaka – rekla je.