Mamić: Najbolja jučerašnja vijest bila je ta da je Bačić izabran za ministra graditeljstva

Mamić: Najbolja jučerašnja vijest bila je ta da je Bačić izabran za ministra graditeljstva

Može li samo kadrovska promjena na čelu Ministarstva graditeljstva, a bez organizacijskih, ubrzati obnovu? Zašto je Nataša Tramišak izgubila povjerenje predsjednika Vlade? Politički analitičar Krešimir Macan i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić U mreži Prvog analizirali su novu rekonstrukciju Vlade u trećoj godini mandata premijera Andreja Plenkovića. 

Upitan da komentira kako se dogodio preokret u kojem je Branko Bačić jučer izabran za ministra graditeljstva iako su čitav dan javnost i mediji dobivali informacije da će to mjesto dobiti gospođa Mirjana Čagalj, Macan je rekao da  “je izbor napravljen vjerojatno u zadnji tren s obzirom da je Čagalj još na koalicijskom sastanku bila najbolji kandidat”.

– No očito se događa i neka promjena u samoj strukturi obnove. I vidimo prema poziciji na koju je postavljen Branko Bačić – da je potpredsjednik Vlade i ministar s iskustvom i očito će se ići na ono rješenje koje je dijelom predlagao dosadašnji ministar Paladina – da se objedine sva tri ureda i da je to isključivo pod kapom ministra. I zato je vjerojatno trebala jača politička ruka. Netko tko će moći doći kod premijera, mislim svaki ministar to može, ali imate uvijek onih koji su imali izravnu vezu s premijerom. Mislim da je gospodin Bačić, kao predsjednik Kluba zastupnika – jedan od najbližih. Mislim da je to presudilo u odnosu na gospođu Čagalj koja je izvrsna operativka. I posljednji put je bila u užem izboru, rekao je. 


Mamić je rekla da je time što je premijer imenovao Bačića odmah i na mjesto potpredsjednika Vlade, želio dati važnost obnovi. 

– U ovoj godini isporuke nije isporučeno ono što je građanima možda i najvažnije, posebno ljudima koji već ulaze u treću godinu živeći u kontejnerima na Banovini gdje su potresi gotovo dnevna pojava. Naravno da je organizacijsko pitanje izuzetno važno, posebno kad se radi o tako kompleksnim projektima kao što je obnova čitave jedne pokrajine. Pritom ne smijemo zaboraviti da je i u Zagrebu obnova u jako lošem stanju. Zato mislim da je najbolja vijest jučerašnjeg dana bila da je to Branko Bačić, a ne gospođa Čagalj, ne ulazeći u njezine operativne sposobnosti. Ona je već jako dugo u Komori i sigurno je izgubila kontakt sa svima s kojima treba imati kontakt. No ono što je najvažnije – ona nema političku moć. A tako složen proces, toliko puno dionika, ne može se raditi bez goleme političke moći koju gospodin Bačić očito ima, naglasila je.