Na Županijskom sudu u Osijeku suđenje za ratne zločine

Na Županijskom sudu u Osijeku suđenje za ratne zločine

Na Županijskom sudu u Osijeku održava se suđenje za ratne zločine u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Optuženi je Danel Ello iz Berka koji je 1991. služio vojni rok u JNA u Čačku, a kojega se tereti da je od 91. do 92. zlostavljao ratne zarobljenike, većinom zarobljene vukovarske branitelje i civile te se iživljavao na njima. Tada je više vukovarskih branitelja i civila preminulo od premlaćivanja i mučenja. I dok su ga logoraši prepoznali, okrivljeni poriče krivnju, a njegov odvjetnik tvrdi da terete pogrešnu osobu. Pedesetogodišnji Ello uhićen je u srpnju 2021., a suđenje je počelo u lipnju prošle godine., javlja HRT

Kada je vidio svog logorskog čuvara, vukovarski branitelj i logoraš potpuno se slomio.

– Prvi susret s ovim sam imao u Stajićevu. Netko me prokazao od naših, jer su me tražili po Stajićevu. Ja sam kao dragovoljac došao iz Zagreba. Došao je jedan maskirani čovjek s naočalama i dva stražara s njim i on je pokazao na mene, a pokazao je na mene jer smo svi morali ruke zavrnuti. Taj me prepoznao po rukama po ovim tetovažama i onda su me nakon pola sata izveli van tamo negdje na livadu i tamo su me ubijali od batina, sjeća se Boris Žuvela, vukovarski branitelj iz Zagreba, svjedok žrtve logora.

Prema spisu, osumnjičenik je najmanje šestoricu Vukovaraca osobno tukao, a jedan je od posljedica premlaćivanja preminuo u logoru. Osumnjičeni poriče krivnju, a njegov odvjetnik tvrdi da terete krivu osobu.

– Nikada radnja prepoznavanja nije obavljena i nitko ga nikada nije prepoznao. To je vrlo zanimljivo, rekao je Tomislav Filaković, odvjetnik Danela Elle.

Među brojnim svjedocima nad kojima je počinjen ratni zločin mučenja u logoru i ovi su branitelji.

– Očima se svojim kunem da je ovo bio prvi od najzvjerskijih čuvara. Meni je slomljeno par rebara, nemam ni jednog zuba, vilica mi puknuta, glava bila napuknuta, ispričao je Ilija Ačkar, vukovarski branitelj i logoraš srpskih koncentracijskih logora.

– Ovi su više bili pasivni koliko je on divljao, galamio, udarao palicom. I ovaj detalj što je Žuvela naveo da je palicu imao na lijevom ramenu to je istina i to se ne može tako lako zaboraviti, rekao je Ivan Poplašen, vukovarski branitelj i logoraš srpskih koncentracijskih logora.

Prema evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Međunarodni Crveni križ evidentirao je 7807 logoraša srpskih koncentracijskih logora, a Hrvatsko društvo logoraša njih više od 30.000.

– Do sada je 44 tužbi logoraša koji su sami zajedno sa mnom podnijeli tužbe. One su u završnoj fazi, konkretno moja tužba se nalazi na Ustavnom sudu Republike Srbije, rekao je Dragutin Guzovski, tajnik, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Uz to, na pravdu čekaju i 564 tužbena zahtjeva zaprimljena u Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora.