Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Novčanicu od 500 eura mafija je najviše krivotvorila, pa je došla na zao glas, prestali su je i tiskati, a mnogi je trgovci ne žele ni prihvatiti.


U Hrvatskoj se pojavio problem s novčanicama  od 200 i 500 eura, koje na nekim prodajnim mjestima trgovci ne žele prihvatiti.  

Međutim, taj problem nije isključivo hrvatski, a posebno je zanimljiva situacija sa zloglasnom novčanicom u najvećem apoenu, zvanom i Bin Laden. Ime je dobila po ubijenom terorističkom vođi Al Qaide jer se zna da postoji, ali se rijetko vidi/nalazi u novčanicima. 

Naime, zbog toga što su je najviše krivotvorile i zlorabile mafijaške organizacije, Europska središnja banka prestala je tiskati novčanicu od 500 eura 2016. godine s ciljem da se smanje kaznena djela povezana s utajom poreza i krivotvorenjem. To su prihvatile i centralne banke 17 od 19 država članica eurozone, koje također od siječnja 2019. godine ne tiskaju Bin Ladena. Međutim, iako se više ne tiska, postojeće novčanice i dalje se koriste kao sredstvo plaćanja. 

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) poručili su da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene nove službene valute u Hrvatskoj, no da “postoje objektivne okolnosti u praksi zbog kojih se od toga može odstupati”. To znači da nema propisa koji trgovce može prisiliti da prihvaćaju sve apoene. Ako vam se pak u rukama nađe zloglasni Bin Laden, uvijek ga možete odnijeti u banku da vam ga razmijene u manje apoene. , piše dnevnik.hr