Osmero uhićenih Hrvata U Zambiji dovedeno pred sud: Trebaju se očitovati o optužnici

Osmero uhićenih Hrvata U Zambiji dovedeno pred sud: Trebaju se očitovati o optužnici

Photo by kone kassoum from Pixabay / ilustr.

Održava se prvo sudsko ročište za državljane RH uhićene u Zambiji. Sud ih sumnjiči za tri kaznena djela.


U Zambiji se održava prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koja su već mjesec dana u pritvoru zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata u postupku posvajanja četvero djece iz Demokratske Republike Kongo.

Osumnjičeni su za trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenta te upotrebu krivotvorenih dokumenata. 

Na ročištu bi trebao biti i službenik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji.

Zambijska je policija 7. prosinca uhitila četiri para iz Hrvatske zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Osmero hrvatskih državljana i dalje je u zatvoru u Zambiji, a četvero djece u dobi od jedne do tri godine predano je u sustav socijalne skrbi.

Dva od četiri para koja su sada pritvorena u Zambiji nisu upisana u hrvatski Registar potencijalnih posvojitelja niti su dobili pozitivno mišljenje Centra za socijalnu skrb da su podobni biti roditelji.

MUP je potvrdio da djeca posjeduju hrvatske putne isprave koje im je izdao u skladu s propisanom procedurom na temelju sudskih rješenja.

Jednu odluku o usvajanjima u ovom slučaju donio je sud u Varaždinu, a tri odluke sud u Zlataru, pri čemu sudovi nisu odlučivali o posvojenju, nego o priznavanju odluke stranog suda temeljem Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Ravnatelj doma u DR Kongu, iz kojeg su došla sva djeca je u bijegu, odnosno nije dostupan tamošnjoj policiji i pravosuđu. , piše dnevnik.hr