Od danas besplatan obrok za učenike osnovnih škola

Od danas besplatan obrok za učenike osnovnih škola

Pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola vraća se u školske klupe. Jedna od novosti jest da će one u osnovnim školama za vrijeme velikog odmora dočekati besplatan obrok. Za to će se iz proračuna izdvojiti 73 milijuna eura. No nekim je školama to stvorilo problem jer im dva mjeseca od odluke nisu bila dovoljna da se kvalitetno pripreme za takav pothvat., javlja HRT


Bjelovarsko-bilogorska županija: matične škole spremne, u područnima privremeno mliječni obroci

09:13

– U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji škole su se više manje pripremile za besplatne obroke za osnovnoškolce, javila je novinarka HTV-a Suzana Balen.

Osnovna škola u Velikom Trojstvu, u kojoj se hrani nešto više od 200 učenika, ima novu kuhinju.

– Kod nas su pripreme išle glatko, većih problema nije bilo s obzirom na to da se većina naših učenika i do sada hranila u školi. Kod nas su većinom u pitanju kuhani obroci, znači kroz pet radnih dana u tjednu, najmanje četiri dana imamo kuhane obroke. Ono što smo ostavili od gotove prehrane bilo je na zahtjev Vijeća učenika kako bi udovoljili i njihovim zahtjevima, rekla je Sanja Vranješević, ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo. Kaže kako se samo troje učenika u anketi izjasnilo da ne žele školsku prehranu.

No nisu sve škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tako dobro pripremljene.

– Nakon donošenja odluke Vlade da se ide u besplatne obroke mi smo snimili stanje na terenu vezano uz naše škole. S matičnim školama nema problema jer one sve imaju svoje dobro opremljene kuhinje prema HACCP-u (Hazard Analysis and Critical Control Point), znači sve ono što je do sada trebalo odraditi – odradili smo. Problem će biti u onim područnim školama koje do sada nisu uopće imale kuhinje i nisu imale podjelu hrane. U njima ćemo morati prema svim sanitarnim normama riješiti kako na sanitarno ispravan način iz matičnih škola dostaviti hranu. No za ovo prijelazno razdoblje odlučili smo kako će te područne škole imati mliječne obroke kako bi sva djeca imala besplatni obrok, istaknula je Andreja Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dubrovnik: dvije osnovne škole nisu spremne za podjelu besplatnih obroka

08:16

U Dubrovniku nisu sve osnovne škole spremne za podjelu besplatnih obroka.

– Nažalost, nije sve spremno za besplatan obrok za dubrovačke osnovnoškolce. U tri osnovne škole danas će se početi s podjelom besplatnih obroka, dvije bi s podjelom trebale krenuti tijekom ovoga tjedna, međutim dvije osnovne škole tu će mogućnost imati tek od 1. veljače, javila je novinarka HTV-a Morana Baričević.

– Dvije osnovne škole grada Dubrovnika nemaju kuhinje i mi zapravo čekamo pregovarački postupak koji bi nam omogućio da krenemo u nabavu za sve škole. To je vrlo problematično, a ove dvije škole imaju i problem s dostavom jer se jedna nalazi u staroj gradskoj jezgri, a druga u izvangradskom području pa nema zainteresiranih koji bi se uključili tako da moramo čekati provođenje postupka. U najboljoj vjeri nadam se da će to biti 1. veljače, objašnjava Dživo Brčić, pročelnik UO-a za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Dodao je da su im upute dostavljene prošli tjedan u srijedu.

Riječ je o hladnim obrocima.

– Zavod za javno zdravstvo izradio je smjernice za tople i hladne obroke kako bi djeca imala nutritivno vrijedne obroke. Mi ćemo krenuti s hladnim obrocima, a u nekom prijelaznom razdoblju trebali bismo prijeći i na tople obroke. Kada će to biti, teško je reći, rekao je Brčić.   

Riječke škole spremne za podjelu besplatnih obroka

08:00

Sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka spremne su provoditi odluku Vlade o podjeli besplatnih obroka učenicima osnovnih škola te će svako dijete koje to želi moći dobiti jedan besplatni obrok u školi u iznosu od 10 kuna, doznaje se iz Grada Rijeke.

“Svih 25 osnovnih škola s više od 8000 učenika Vladinu će odluku početi provoditi uvažavajući i prilagođavajući način provedbe svojim specifičnosti”, navodi gradska uprava. Specifičnosti škola odnose se na razlike u broju učenika i organizaciju prostora, dodaje se.

U tim su školama zadovoljeni svi osnovni preduvjeti za pripremu i posluživanju obroka. U četirima riječkim osnovnim školama mogu se samostalno pripremati i kuhati topli obroci, a u ostalima će se, zbog veličine raspoloživih prostorija, moći posluživati isključivo gotovi obroci.

– U prvom mjesecu provedbe pokazat će se svi izazovi ovog modela. Na to ćemo, kao osnivači škola, u suradnji s ravnateljicama i ravnateljima, koji su u najkraćem mogućem roku pripremili sve za provedbu ovog projekta, nastojati promptno reagirati, ističu iz Grada Rijeke.

Primorsko-goranska županija (PGŽ) osnivač je 32 osnovnih škola na svojem području, a nastavu u njima polaze 9784 učenika. Prema informacijama iz tih škola, besplatne obroke od početka drugog polugodišta primat će 9437 učenika ili 96,5 posto, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Do sada je u osnovnim školama kojima je osnivač PGŽ obroke primalo 4389 učenika ili 45 posto, a cijena po obroku bila je između osam i 12 kuna.

Sve 32 županijske matične škole imaju kuhinje, a 24 su u mogućnosti pripremati obroke u školama. Samo nekoliko područnih osnovnih škola nema kuhinju, navodi PGŽ.

– Ne očekujemo teškoće vezane uz organizaciju podjele obroka u školama, ako Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobri poslane zahtjeve za zapošljavanje 12 kuharica ili kuhara, zaključuje Primorsko-goranska županija.

Na području te županije 60 je osnovnih škola šest osnivača.

Split: besplatan obrok za 13 tisuća učenika u 29 osnovnih škola

07:31

Oko 13 tisuća učenika u 29 splitskih osnovnih škola od ponedjeljka će, na početku drugog polugodišta, dobiti za vrijeme školskog odmora besplatan obrok koji im je posebnom mjerom omogućila Vlada.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Splita Mario Negotić nedavno je objasnio kako su škole zadužene da u prijelaznom razdoblju osiguraju ‘marende’ za učenike, ovisno o svojim mogućnostima, dok će Grad Split paralelno provesti javnu nabavu kako bi djeca u svim osnovnim školama u što skorije vrijeme dobila tople obroke.

– Ravnateljima smo dali nalog da od ponedjeljka učenicima osiguraju besplatne obroke. Oni koji imaju uvjete, omogućit će topli obrok, dok od svih ostalih očekujemo da učenicima osiguraju suhu marendu – sendvič, voće i mliječni obrok. Ravnatelji su nam danas potvrdili da će obroci u svim školama u ponedjeljak biti spremni i to je u ovom trenutku najvažnije. Nakon što prikupimo troškovnike škola i okončamo postupak javne nabave, svi će učenici dobiti tople obroke, rekao je Negotić.

Napomenuo je kako je Grad Split osnivač ukupno 29 osnovnih škola, od kojih 19 ima kuhinju, no samo ih je devet osposobljeno za kuhanje toplih obroka, i to isključivo za učenike od 1. do 3. razreda koji su korisnici produljenog boravka. Preostalih deset škola ima čajnu kuhinju i organiziranu dostavu obroka za učenike u produljenom boravku, a takav način prehrane, koja uključuje tri obroka, ima 1500 od ukupno 13 tisuća učenika.

Negotić je istaknuo i da većina splitskih osnovnih škola ima problem vezano za nedostatak kuhinje, kao i nedovoljnu opremljenost postojećih za pripremu hrane. Nemaju ni dostatan kadar kao ni blagovaonice. Uz to im je potrebno uvođenje sustava Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) ili osiguravanje zdravstveno ispravne hrane u školi, kao i izmjena internih akata škola.