Šefici Podravke Martini Dalić opcijske dionice vrijedne 6,5 milijuna kuna

Šefici Podravke Martini Dalić opcijske dionice vrijedne 6,5 milijuna kuna

Dionica Podravke ovaj je tjedan ostvarila rast od 3,1 posto u odnosu na posljednji dan trgovanja prethodne godine.

Zaključna cijena ovaj tjedan iznosila je 86,80 eura, a 28. prosinca cijena je bila 84,15 eura. Ovog trena, dakle, Podravka tržišno vrijedi oko 618 milijuna eura (otprilike 4,65 milijardi kuna). U odnosu na početak siječnja lani, kompanija vrijedi 5,7 milijuna eura manje., doznaje danica.hr

Lanjska je godina obilježena ulaskom Mesne industrije Braća Pivac u vlasničku strukturu Podravke. Pivci danas, prema podacima državnog depozitarnog društva, imaju oko 235.000 dionica, što je 3,3 posto Podravke.

Skrbnički računi

No, u investitorskim se krugovima spominje kako Braća Pivac navodno kontroliraju oko 5 posto dionica, ali dio ih se i dalje vodi na skrbničkim računima. Ta informacija, doduše, nije potvrđena.

Čelnik vrgoračkog mesnog carstva Ivica Pivac ovaj je tjedan u velikom razgovoru za poslovni tjednik Lider objasnio zašto su počeli ozbiljno kupovati Podravkine dionice: “Ulažemo u tvrtke za koje smatramo da su kvalitetne i perspektivne, pa tako i u Podravku”.

Kraj protekle poslovne godine u Podravki je obilježen i pojačanim aktivnostima menadžera koji su odlučili iskoristiti pravo na opcijske dionice. Jedan od njih je i član uprave te glavni financijaš Davor Doko koji je od tvrtke kupio 5000 opcijskih dionica za oko 1,76 milijuna kuna.

Kasnije je 2500 dionica prodao za 1,58 milijuna kuna. Zašto spominjemo samo Doku? Pa zato što jedini od menadžera nije odmah prodao sve opcijske dionice, već ih je polovicu zadržao. Dio je prodao samo kako bi Podravki platio za cijeli paket. Izgleda kako Doko jedini vjeruje u vrijednost kompanije koju vodi.

Za dvije godine

predsjednica uprave Podravke Martina Dalić ima pravo na paket od 10.000 opcijskih dionica za 2021. godinu, prvu njezina mandata. Može ih od Podravke kupiti za 589,19 kuna po dionici, odnosno ukupno mora platiti 5,9 milijuna kuna.

Taj paket danas na burzi vrijedi oko 6,54 milijuna kuna, što znači da je čelnica Podravke ovog časa s tim dionicama u plusu od 640.000 kuna. Opcijske dionice pak može realizirati tek nakon proteka najmanje dvije godine od one u kojoj su joj dodijeljene.

Dakle, svoj paket može kupiti tek za godinu dana, odnosno početkom 2024. Prema menadžerskom ugovoru, te opcijske dionice mora iskoristiti u roku od pet godina od godine u kojoj su joj dodijeljene, odnosno najkasnije do kraja 2026. godine. Inače joj propadaju.