Donosimo prognozu za vikend: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Donosimo prognozu za vikend: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Nad južnom Europom je polje visokog tlaka anticiklone koja se proteže od Azorskih otoka preko sjeverne Afrike do Arapskog poluotoka. Duboka ciklona stacionira iznad Atlantika južno od Islanda ispred obale Irske. Nestabilan vlažni zrak s Atlantika i topli afrički zrak susreću se iznad srednje Europe. Područje sukoba zračnih masa, u meteorologiji nazvano frontalna zona, položena je u smjeru istok – zapad sjeverno od Alpa.

Na frontalnoj zoni dolazi do stvaranja vala zbog premještanja hladnog zraka prema jugu odnosno toplog prema sjeveru.

Naši krajevi nalaze se pod utjecajem tople zračne mase. Manja količina nestabilnog zraka prodrijet će u subotu južno od Alpa u vidu oslabljene hladne fronte te donijeti u nedjelju naoblačenje i slabu kišu na sjeverni Jadran. Do kraja vikenda vrijeme će biti iznadprosječno toplo s obzirom na doba godine.

Danas će vrijeme biti sunčano i stabilno uz slab sjeverozapadnjak. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 11 do 15 stupnjeva, a na Jadranu oko 14, na otocima do 18 stupnjeva Celzija.

U subotu djelomice sunčano. Više naoblake u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Ujutro u kotlinama unutrašnjosti slab mraz, jutarnje temperature u unutrašnjosti od 2 do 6, a na Jadranu oko 12 stupnjeva. Najviše dnevne u unutrašnjosti i na Jadranu oko 14 stupnjeva Celzija.

U nedjelju pretežno oblačno, puhat će jugo. Na sjevernom Jadranu i Kvarneru mjestimice slaba do umjerena kiša. U ponedjeljak pretežno oblačno uz manje zahlađenje na Jadranu će mjestimice biti grmljavinskih pljuskova uz veće količine oborine. Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 6, na Jadranu oko 10 stupnjeva Celzija.

U planinama iznad 1.400 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, piše N1.