Kruzeru sve luke zabranile povratak s novogodišnjeg krstarenja: ‘Pojavile su se čudne izrasline na trupu. Opasne su’

Kruzeru sve luke zabranile povratak s novogodišnjeg krstarenja: ‘Pojavile su se čudne izrasline na trupu. Opasne su’

Angažirani su ronioci koji pokušavaju utvrditi o čemu je riječ

Stotine putnika ostale su zarobljene na kruzeru Viking Orion u blizini australske obale, nakon što je na trupu broda pronađena “potencijalno opasna izraslina”, piše BBC. Radi se o nakupljenoj masi mikroorganizama, bilja, algi ili malih životinja koje se mogu pojaviti na površinama kao što su trupovi brodova i podmornica, ali i, primjerice, cjevovoda.

Australski grad Adelaide zabranio je uplovljavanje kruzera u luku prije nego njegov trup bude očišćen, kako bi se izbjegao transport “štetnih morskih organizama” u njihove vode. Iz istog razloga kruzeru je navodno ranije zabranjeno pristajanje u još tri luke, od koji su dvije novozelandske. Tako putnici, na krstarenju koje podrazumijeva zaustavljanje i obilazak više luka, već sedam dana nisu vidjeli kopna, piše Telegram.hr.

Jedan od putnika, Kenn Heydrick, rekao je da kruzer ne mogu napustiti još od 26. prosinca, kada su isplovili iz Wellingtona na Novom Zelandu. Nakon četiri propala pokušaja zaustavljanja na krstarenju, sljedeći na redu je Sydney, planiran 4. siječnja.


‘Putovanje iz pakla’

“Intenzitet frustracija i bijesa među putnicima raste”, rekao je. “Većina putnika pokušava izvući najbolje iz situacije i uživati ​​u dužem vremenu na moru, ali izleti u lukama su ono čemu smo se radovali, a sada to propuštamo”, dodao je Heydrick.

Neki putnici otišli su korak dalje, nazivajući krstarenje na Viking Orionu “putovanjem iz pakla”.

“Nisam mogla prestati plakati zbog ogromnog financijskog udarca. Za ovo putovanje sam štedjela dvije godine, a sada ne mogu dobiti iskustvo krstarenja”, kazala je jedna putnica, prenosi BBC.


Putnici će dobiti kompenzaciju

U međuvremenu, za čišćenje trupa angažirani su profesionalni ronioci. Kapetan broda u petak se ispričao putnicima jer “trenutačno krstarenje ne ispunjava njihova očekivanja” te dodao da će kompanija u čijem je vlasništvu kruzer “ponuditi kompenzaciju” u narednim danima.

Iz kompanije su poručili da bi kruzer danas trebao moći uploviti u luku u Melbourneu. Orion Viking izgrađen je 2018. godine i broji više od 900 članova osoblja, piše Telegram.hr.