Rusija popušta? Putin poništio važan dekret o distribuciji plina: Zelenski objavio optimističnu poruku o napretku

Rusija popušta? Putin poništio važan dekret o distribuciji plina: Zelenski objavio optimističnu poruku o napretku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će ukrajinska protuzračna obrana postati najjača u Europi. Za to vrijeme, Vladimir Putin poništio je dekret o plaćanju dugovanja za ruski plin isključivo u rubljima.


  • Britanski obavještajci objavili nove podatke o tijeku rata
  • Putin poništio dekret o plaćanju dugovanja za plin isključivo u rubljima

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

8:11 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, ruske snage pokrenule su još jedan val dalekometnih udara diljem Ukrajine. Osim toga, Rusija ponovno cilja na elektrodistribucijsku mrežu. 

8:00 Ukrajinski glavni grad Kijev proveo je stotine sati pod sirenama za zračne opasnosti u 2022., izvijestio je čelnik gradske vojne uprave Serhij Popko. Prema njegovim riječima, sirene su bile oglašene oko 700 sati što je jednako 29 dana, piše Sky News.

7:30 Rusija će dopustiti državama da svoja dugovanja za dobavu ruskog plina podmire u stranoj valuti, zahvaljujući odluci koju je u petak donio ruski predsjednik Vladimir Putin, a kojom je poništio prijašnji dekret o plaćanju isključivo u rubljima.

U dokumentu je pojašnjeno i da podmirenje dugova ne podrazumijeva automatski nastavak slanja ruskog plina prema državama dužnicima. Iako je dopušteno dugovanja podmiriti u stranoj valuti, Putinova odluka ne mijenja prijašnji dekret o plaćanju u rubljima za moguće isporuke novih količina ruskog plina.

Putin je spomenuti dekret potpisao u ožujku, prisiljavajući europske kupce da otvore račune u rubljima pri Gazprombanku i plaćaju za ruski plin u ruskoj valuti.

Doprema plina je ukinuta za neke tvrtke i neke države, kao što su Poljska i Finska, koje su odbile pristati na takve uvjete.

7:00 Ukrajinske snage u Donbasu drže svoje položaje protiv ruskih postrojbi, a na nekim područjima i polako napreduju, rekao je u petak kasno u video poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i najavio da će ukrajinska protuzračna obrana postati najjača u Europi.

“Sveukupno, držimo svoje pozicije”, rekao je Zelenski u noćnom videoobraćanju. “Postoje i neka područja fronte na kojima polako napredujemo”, dodao je.

Zelenski je rekao i da je Ukrajina, izložena ruskim zračnim napadima, ojačala svoje protuzračne sposobnosti te da će one biti još snažnije u novoj godini, prenosi Reuters., prenosi dnevnik.hr