Milanović o omiljenoj meti Banožiću: ”Ovaj zadnji sociopatski potez nešto je što smo očekivali”

Milanović o omiljenoj meti Banožiću: ”Ovaj zadnji sociopatski potez nešto je što smo očekivali”

Zoran Milanović na Pantovčaku se obratio medijima te je govorio o sramotnoj obnovi Banije nakon potresa, što je usporedio s obnovnom nakon Domovinskog rata, kada su kuće “nicale kao gljive poslije kiše”, kada nije bilo europskog novca. Oštro se još jednom obrušio na ministra Banožića, ali i premijera Plenkovića.


Predsjednik Zoran Milanović za kraj 2022. godine obratio se medijima i javnosti.

“Dvije su teme, Banija i sustav obrane RH i ove kvaziništavne odluke Plenkovića, odnosno Banožića”, rekao je Milanović na početku. , javlja dnevnik.hr

“O Baniji je rečeno sve. Nakon dvije godine strpljenja osjećam potrebu da nešto kažem. Oštećeno je 38 tisuća objekata, neuporabljivo je 4700, nakon dvije godine izgrađeno je šest zamjenskih kuća, još 88 se radi i to je stanje na kraju 2022. godine”, kazao je Milanović. “Dakle, manje od 100 kuća je u postupku izgradnje.” 

“Ispada da se ovdje nije napravilo ništa. Govori se o 4700 objekata gdje su ‘provedeni nadzirani rekonstrukcijski radovi’, to može biti i poštanski sandučić ili dimnjak, to je ništa”, rekao je predsjednik i dodao da je ovo stanje zastrašujuće. “Dobili smo novac iz EU-a, štampa se i dijeli nemilice, treba ga potrošiti. Mi smo i dalje u EU-u najlošiji po realizaciji onoga što smo povukli, mi smo na samom dnu”, rekao je Milanović i istaknuo kako za to drži odgovornim Vladu RH te usporedio to s obnovom nakon rata u vrijeme Tuđmanove Vlade, ali i one svoje.

“Nakon rata odmah se gradilo, nicale su kuće kao gljive poslije kiše. Ljudi iz građevine tada su imali posla i stvarno se gradilo, to je bilo u vrijeme Tuđmana. U moje vrijeme imali smo tu nesretnu Gunju i u godinu dana posao je tamo napravljen”, naglasio je Milanović i rekao kako tada nije bilo novca iz Europske unije. “Morali smo paziti kako trošimo svaku kunu”, rekao je i dodao da će Baniju posjetiti nakon Nove godine te da ga boli što je Republika Srpska obnovila tamo više nego Hrvatska. 

Milanović je rekao kako ne vjeruje da će iduća godina biti godina obnove. “Više ne. Budala si ako vjeruješ i dalje, vjerovao sam dvije godine”, rekao je. “Pitanje kada će biti ‘godina obnove’ pitanje je koje morate pitati Plenkovića. Ja sam mislio da će u godinu dana to biti riješeno i da će se onda s pravom hvaliti. Zašto to ne rade? Ja to mogu samo protumačiti jednom epskom nesposobnošću i nedostatkom empatije prema tim najsiromašnijim građanima, a to je naročito istaknuto na Baniji”, kazao je predsjednik. 

O produljenju mandata Hranju: “Kakva je to hajdučija?”

“Druga tema bitna je za ustavni poredak koji se otire kao najprljaviji otirač. Primjenjivanje i tumačenje Ustava radilo se godinama prije nego što se Plenković odlučio učlaniti u HDZ”, rekao je Milanović. “Predsjednik je vrhovni zapovjednik i tu nema dileme. I onda je došao Banožić, koji je jučer potpisao odluku o produljenju agonije načelniku glavnog stožera na još pola godine, kojeg je imenovala Vlada i tako se nastavlja ova moralna ucjena. To je pasivna agresija nulte kategorije. E, nećeš tako, Plenkoviću, prenesi svom vazalu, niti si ga ti birao niti ćeš ga ti micati.”

Prisjetio se i imenovanja načelnika glavnog stožera. “Plenković me nazvao dan nakon moje prisege i odmah je istrgovao mandate. Došao je prijedlog za Hranja iz Vlade u vrijeme kada je Banožić kraduckao u ministarstvu državne imovine. Tadašnji ministar na papirić je napisao da Hranj ima 58 godina i da bi sa 60 godina išao u mirovinu”, objasnio je Milanović pa dodao: “I sad šampion ponavljača u vinkovačkoj gimnaziji uopće ne spominje odluku svojeg prethodnika.”

“U toj odluci o zadržavanju u službi nema nigdje odluke njegova prethodnika”, naglasio je Milanović. “Kako možeš donijeti odluku suprotnu onoj koju je već donijelo isto tijelo? Kakva je to hajdučija?” zapitao se predsjednik, koji je i ovaj put Banožića nazivao Plenkovićevim trbuhozborcem i “ponavljačem iz Mokrog Luga”.

“Banožićev dokument je ništavan, potpuno je zanemario činjenicu da postoji prethodna odluka njegova prethodnika, a on u toj odluci o zadržavanju u službi ne navodi odluku svojeg prethodnika”, rekao je i dodao da Banožić mjesecima uopće ne razgovara s načelnikom glavnog stožera.     

“Onda ga pozove k sebi i navlači ga da zamoli za produljenje. Učinilo mu se zgodno da čovjeka koji ima 60 godina i koji ionako ide u mirovinu za manje od dvije godine, da on tom čovjeku prodaje seljačke fore.”

“Ovom istom metodom radi se na urušavanju čitavog obrambenog sustava”, rekao je Milanović i nastavio govoriti o smjenama i imenovanjima u sustavu. 

“Ovaj zadnji sociopatski potez nešto je što smo očekivali. Bio sam siguran da se neće usuditi dirati, ljude se konstantno drži u strahu dok se ne nađe nekog svog”, dodao je. “Tog probisvijeta netko sustavno štiti.”

Ulazak u Schengen

Milanović je rekao i kako mu je prijatelj poslao slike s Bregane, s hrvatske strane, gdje je “sve puno smeća, papirića i smeća koliko hoćeš, jutros k’o svinjac izgleda”, nadovezujući se na najavljeno obilježavanje ulaska Hrvatske u šengenski sustav, koji će simbolično biti obilježen na granici u ponoć, kada će doći i Ursula von der Leyen. “Srećom, dolazi po noći, pa se možda neće vidjeti”, rekao je.