Hrvatima uhićenim u Zambiji veleposlanstvo je dostavilo hranu, lijekove i potrepštine

Hrvatima uhićenim u Zambiji veleposlanstvo je dostavilo hranu, lijekove i potrepštine

Zambijska je policija 7. prosinca uhitila četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima. Presreli su ih zajedno s djecom starom od godinu i tri mjeseca do tri godine

Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, postupajući u okvirima Bečke konvencije o konzularnim odnosima, je u tri navrata posjetio hrvatske državljane u pritvoru, upoznao ih o prikupljenim saznanjima te im je dostavljena hrana, lijekovi i druge potrepštine, odgovorili su na naš upit o osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Podsjećamo, zambijska je policija 7. prosinca uhitila četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima. Presreli su ih zajedno s djecom. Jedno je staro godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Hrvati su pritvoreni odvojeno u nekoliko policijskih postaja, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb. 

Zambijski mediji naveli su da imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhitili četiri para hrvatskog podrijetla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju, a koje su izdale vlasti Konga, izgledaju falsificirano. Zajedno s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije, potvrdio je to i šef policije regije Copperbelt, Peacewell Mweemba (na fotografiji).

– Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti zamoljeno je da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja – kažu iz ministarstva. 

Navode da se, tijekom svog boravka u Republici Zambiji, službenik Veleposlanstva sastao s predstavnicima nadležnih tijela Republike Zambije, kao i Delegacije Europske unije u Lusaki. 

– Optužnica protiv hrvatskih državljana još uvijek nije podignuta te je u tijeku istražni postupak u kojem se provjerava vjerodostojnost inozemnih dokumenata koji su korišteni u postupku posvojenja djece iz DR Konga. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti situaciju te će i dalje diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima – dodaju iz MVEP.

Napominju da je Veleposlanstvo RH u Pretoriji promptno i samoinicijativno reagiralo u subotu 10. prosinca 2022. godine te je već temeljem medijskih napisa od Visokog predstavništva Republike Zambije uobičajenim diplomatskim putem zatražilo službenu potvrdu o uhićenju i pritvaranju hrvatskih državljana, kao i informacije o radnjama koje poduzimaju nadležna tijela Republike Zambije. Dana 13. prosinca 2022. Veleposlanstvo je primilo usmenu obavijest o uhićenju i pritvaranju hrvatskih državljana.