Četvero djelatnika VSOA-e pod suspenzijom, a petorica dobila otkaz zbog afere nezakonitog korištenja dnevnica

Četvero djelatnika VSOA-e pod suspenzijom, a petorica dobila otkaz zbog afere nezakonitog korištenja dnevnica

Izvor blizak Vojno sigurnosno obavještajnoj agenciji otkrio je Nacionalu kako je unutar VSOA-e prije nekoliko dana došlo do novih dramatičnih poteza povezanih s aferom nezakonitog korištenje dnevnica. Taj izvor navodi kako su u tijeku Uskokovih izvida povezanih s tom aferom unutar VSOA-e izrečene četiri suspenzije te podijeljeno pet otkaza. Osim toga, isti izvor navodi kako su neke osobe povučene iz međunarodnih misija. Taj izvor o tomu kaže:

‘’To je izravna posljedica Uskokovih izvida. Unatoč tomu, Ivica Kinder i dalje dolazi na posao, jer službeno nije razriješen, iako mu je predsjednik Milanović zbog te afere uskratio povjerenje. Kinder i dalje potpisuje kadrovska rješenja i tako pridonosi dodatnoj komplikaciji unutarnjih odnosa u agenciji.’’

To je novi razvoj događaja u aferi u koju je uključeno najmanje trinaest osoba. Nacional je u listopadu objavio detaljnu shemu koja otkriva tko je sve, s kojih razina unutar tog sustava i zbog čega pod sumnjom da je bio involviran u sporna zbivanja. Popis tih osoba precizno je otkrio i razmjere zataškavanja te afere, koju je Nacional otkrio sredinom godine. Spomenuti popis otkriva i kako apsolutno nije točno da Kinder za nezakonitosti nije znao, nego se pokazuje da on nije jedini iz vrha VSOA-e koji je sporne troškove odobravao i parafirao – znajući, po svemu sudeći, bit problema.

Prema navodima iz sheme dostavljene Nacionalu, najmanje sedmero djelatnika VSOA-e pod sumnjom je za sudjelovanje u nezakonitom prisvajanju novca od putnih naloga. Pod takvom sumnjom nalaze se brigadir Renato Radočaj, voditelj ispostave VSOA-e u Karlovcu, državni službenik Drago Kordić, voditelj ispostave VSOA-e u Osijeku, pukovnik Danijel Martinović, stožerni narednik Tomislav Šicel, državna službenica Ana Jakšić Jelača i državni službenik Tomislav Ramčić.

Predsjednik Zoran Milanović uskratio je Kinderu povjerenje, ali on još nije razriješen.

Izvor blizak VSOA-i koji je Nacionalu dostavio te informacije navodi da tom popisu treba pridodati i satnicu Tihanu Katavić, ali da je ona pod pritiskom situacije detaljno ispričala tko je sve sudjelovao u spornim radnjama. Drugim riječima, ona je, po svemu sudeći, postala svjedok pokajnik pa bi mogla imati i drugačiji tretman.

To su ukratko pojedinci koji su pronevjerili novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Tako je nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna, i to najvećim dijelom tijekom službenih putovanja u Poljsku, Libanon i Litvu. Otkrio je to Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i to prilikom rutinske kontrole, ali se sve pokušalo zataškati. Sada je dio protagonista te afere ipak završio pod suspenzijom, a neki su dobili i otkaz., doznaje nacional