Nikad skuplja blagdanska košarica – od 680 do 2600 kuna

Nikad skuplja blagdanska košarica – od 680 do 2600 kuna

Božićne i novogodišnje blagdane ove godine dočekujemo uz rekordnu inflaciju što će, naravno, znatno utjecati na cijenu blagdanske košarice. Sindikati procjenjuju da će blagdanski stol biti skuplji trideset posto u odnosu na 2018., kada su posljednji put radili izračun košarice. Tako će tročlana obitelj, za bogatiji stol koji uključuje, primjerice, bakalar, janjetinu, pršut i više vrsta kolača, izdvojiti oko 2600 kuna. Blagdansko čašćenje malo jeftinijim namirnicama tročlanu će obitelj stajati oko 1150 kuna, dok je cijena najskromnije košarice oko 680 kuna.

Od tradicionalnog blagdanskog stola, užitaka i darova za namilije Hrvati uoči Božića ne odustaju, pa se kupuje i troši na sve strane – naravno, ovisno, o debljini lisnice.

– Cijene su išle gore, no prilagođavamo se.

– Uđeš u trgovinu i bez 400 kuna ništa nisi napravio.

– Što se tiče potrošnje bit će štednja ove godine i po pitanju hrane, poklona i svega, baš je sve jako poskupilo.

Gužve i redovi posvuda, posebice u mesnicama i ribarnicama gdje je cijena bakalara poskupjela 40, a janjetine 30-ak kuna po kilogramu.

Na splitskoj tržnici prodavači se pak žale na pad prometa.

– Tržnica je u padu što se tiče trgovine, više od 50 posto jako loše, a proizvodimo svoje i cijena je prihvatljiva i 90 posto su ekološki proizvodi.

Izvorni domaći proizvodi i različite delicije u trgovinama su među najtraženijima.

– Prosinac nam je u odnosu na druge mjesece ipak najbolji zbog blagdana i velike potrošnje, ali ako ga usporedimo s prošlom godinom ipak je riječ o padu prometa, ne velikom ali ga primjećujemo, kaže Filip Jukić, voditelj trgovine.

Živahno je i u trgovačkim centrima. U posljednji trenutak kupuju se pokloni pa novac brzo klizi iz ruku.

– Kao i uvijek pretjerujemo u svemu i što se tiče poklona i hrane. Čini mi se da su neke namirnice i 50 posto otišle gore.

Trošak blagdana zbog rekordne inflacije i znatnog poskupljenja snažan je udar na kućanstva, upozoravaju sindikati.

– U Hrvatskoj su cijene hrane negdje između 96 i 97 posto prosječne cijene hrane u EU, a plaće su nam jednu trećinu razvijenijih europskih zemalja, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Bakalar, jaja, janjetina, prasetina i puretina najviše su poskupjeli pa se i blagdanske košarice kreću od 680 kuna do 2600 kuna.

– Potrošnja u prosincu ove godine bit će veća od onih rekordnih godina prošlogodišnjih 17 i pol milijardi kuna, bit će i više fiskaliziranih računa i bit će više prihoda na tim računima zbog povećanja cijena, kaže Sever.

Troše i Hrvati i turisti pa bi u prosincu potrošnja mogla premašiti prošlogodišnju.

Nekoliko dana prije Božića blagdanska je potrošnja na vrhuncu – gužve su diljem zemlje. Kupuju se ne samo darovi nego i sve potrebno za blagdanski stol, što čini većinu potrošnje, ali i božićni ukrasi i slično.

Naravno, svatko troši prema svojim mogućnostima – mnogo je više onih skromnijih, ali ima i onih koji si mogu priuštiti iznadprosječnu potrošnju. Na cijene ove godine itekako utječe inflacija i to rekordna. Prema posljednjim podacima iz studenog, rast cijena iznosi 13,5 posto, što je dosad nezabilježeno.

Iako je Vlada donijela paket mjera za borbu protiv inflacije, one još ne daju rezultate – inflacija ne posustaje. No, osim vanjskih utjecaja, treba reći da ovaj porast cijena generiraju i takozvani lovci u mutnom koji su iskoristili poskupljenje energenata i ulazak u eurozonu kako bi neopravdano podignuli cijene.

Što god utjecalo na inflaciju jedno je sigurno – ove godine za 100 kuna možemo kupiti manje nego prošle za 120 kuna, što znači da ćemo imati rekordnu prosinačku potrošnju, koja će prema procjenama premašiti 19 milijardi kuna, piše vijesti.hrt.hr