Liječnici KBC-a o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: “Dijete je moglo umrijeti”

Liječnici KBC-a o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: “Dijete je moglo umrijeti”

Liječnici zagrebačkog KBC-a obratili su se medijima u vezi sa slučajem devetogodišnjeg dječaka koji je jučer u eksploziji petarde ostao bez četiri prsta.


Devetogodišnjaku je sinoć u Zagrebu u ruci eksplodirala petarda te ga u trenutku načinila invalidom.

“Molimo vas da proširite upozorenje. To se, nažalost, događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade”, kazao je primarijus Milivoj Novak.

Dijete će ostati invalid

“Napravili smo drugu operaciju. Dijete će ostati invalid. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom”, poručio je Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka.

Kazao je da su veseli jer su spasili ono za što su mislili da neće biti moguće.

Doktor Filip Lukić poručio je da je dijete sinoć primljeno na odjel za intenzivnu njegu djece. U ovom se trenutku dijete nalazi u sali, a  Lukić se nada da će kroz neko vrijeme ostati stabilno uz poboljšanje stanja.

“Prije 10 minuta razgovarao sam s inspektorima. Nesreća se dogodila u Zagrebu”, rekao je Novak. 

Dvije operacije po pet sati

Antabak je upozorio da su neki djelovi dječakove ruke nepovratno izgubljeni. “Ovo što je bilo moguće spasiti, to sada izgleda dobro“, dodao je istaknuvši da će sigurno više od 10 dana ostati u bolnici.

“Mi sada moramo biti sretni da je dijete živo. Njemu je bio ugrožen dišni put zbog dima i plamena”, dodao je primarijus Novak.

Oglasila se i policija

U međuvremenu je zagrebačka policija poslala priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

“Prema danas prikupljenim saznanjima, jučer, 21. prosinca oko 19 sati na području Maksimira, najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško je ozlijeđeno dijete kojeg su roditelj dovezli u Klinički bolnički centar Zagreb gdje mu se pruža liječnička pomoć. Odmah po saznanju o događaju, policijski službenici su ostvarili kontakt s Kliničkim bolničkim centrom te je u tijeku prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi”, stoji u priopćenju.

Akcija “Mir i dobro”

Zbog ovakvih teških ozljeđivanja, Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će operativnu akciju “Mir i dobro”. Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Provođenje akcije započelo je 12. prosinca i završava 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme., piše dnevnik.hr