Udruga Franak: ‘Odluka Vrhovnog suda će pasti na Ustavnom sudu. Ona nema veze s pravnim sustavom‘

Udruga Franak: ‘Odluka Vrhovnog suda će pasti na Ustavnom sudu. Ona nema veze s pravnim sustavom‘

To je pokušaj kompromisnog rješenja koje je pravno neodrživo. Potrošači konverzijom nisu dobili punu restitituciju, kazao je Aleksić

Nakon što je Vrhovni sud donio ključnu odluku u slučaju “švicarski franak”, oglasio se i Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

– To je odluka koja nema veze s pravnim sustavom Republike Hrvatske niti bilo koje zemlje Europske unije. To je pokušaj kompromisnog rješenja koje je pravno neodrživo. Potrošači konverzijom nisu dobili punu restitituciju. Potrošači nakon konverzije imaju pravo na punu restituciju i to je jedina moguća i jedina pravna održiva odluka. Ova odluka će pasti na Ustavnom sudu – komentirao je Aleksić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Goran Aleksić jučer je, podsjetimo, poručio kako se u sudskim postupcima mora dopustiti vještačenja kojima će se potom utvrditi jesu li uistinu potrošači konverzijom obeštećeni u potpunosti.

U svim dosadašnjim sudskim vještačenjima, tvrde u udruzi, nedvojbeno je utvrđeno da su konvertirane glavnice 10 do 15 posto više u odnosu na početni otplatni plan, da potrošači nisu dobili preplaćene iznose i zatezne kamate i da u konačnici plaćaju 40 do 50 posto više anuitete.