Čudo neviđeno: Zašto je Hrvat Kolakušić, naš ‘najveći‘ borac protiv korupcije, jedini od 628 zastupnika glasao protiv smjene Eve Kaili, osumnjičene za tešku korupciju?!

Čudo neviđeno: Zašto je Hrvat Kolakušić, naš ‘najveći‘ borac protiv korupcije, jedini od 628 zastupnika glasao protiv smjene Eve Kaili, osumnjičene za tešku korupciju?!

Ne pamti se tako strelovit uspon u politici kakav je imao sudac Mislav Kolakušić. Čovjek je namah osvojio javno mnijenje hrabro progovarajući o korupciji kojom je Hrvatska premrežena od vrha do dna. Dapače, svojim je javnim istupima doveo u pitanje i vlastitu egzistenciju jer je kao sudac Upravnog suda u Zagrebu otvoreno govorio o pogodovanju velikim poduzetnicima koji su tvrtke namjerno “otjerali” u stečaj da bi oštetili vjerovnike za milijunske svote.

Takvi su istupi sucu Kolakušiću donijeli enormnu popularnost, zahvaljujući kojoj se vinuo u Europarlament. Glasači su poštovali činjenicu da je netko kadar ugroziti vlastitu egzistenciju i položaj da bi upozorio na devijacije u pravosuđu, koje je rak-rana hrvatskog društva.

Zato je žestoki borac za pravdu Mislav Kolakušić svoje fanove u najmanju ruku iznenadio odlukom da jedini od 628 zastupnika glasa protiv smjene Eve Kaili, potpredsjednice Europskog parlamenta, koju su belgijske vlasti optužile upravo za ono protiv čega se Kolakušić najžešće bori – korupciju. Dvoje je zastupnika po tom pitanju bilo suzdržano, a Kolakušić, neovisni europarlamentarac iz Hrvatske – kontra.  

Eva Kaili optužena je za primanje mita iz Katara, a na teret joj se stavlja i manipulacija proračunskim sredstvima EU-a. Zato je Europsko javno tužiteljstvo u Luksemburgu zatražilo da se toj socijalističkoj zastupnici i njezinoj kolegici iz redova konzervativaca Mariji Spiraki, koja je također iz Grčke, ukine imunitet.

Da je Kolakušić očito zaigrao na kartu populizma, svjedoči i njegova politička aktivnost u vrijeme korona-krize. On je kupnju 4,2 milijarde, kako je kazao, “neprovjerenih” doza cjepiva protiv COVID-a od strane EU-a proglasio najvećom korupcijskom aferom u povijesti čovječanstva.

Kolakušić je, zajedno s još deset europarlamentaraca, od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen tražio da prezentira komunikaciju koju je imala s tvrtkom “Pfizer” tijekom nabave 4,2 milijarde doze cjepiva u vrijeme kada nije, kako je naglasio, bilo apsolutno nikakvih dokaza o učinkovitosti, a pogotovo ne o štetnosti toga proizvoda. Tako je postao junak “antivaksera”, iako je cijeli niz ozbiljnih znanstvenih studija pokazao da se cijepljenjem spasilo milijune života od pošasti COVID-a 19 i da je njegovom primjenom pandemija stavljena pod kontrolu.

Mislav Kolakušić i nekadašnji “živozidaš” Ivan Vilibor Sinčić svojedobno su se hvalili da su jedini, od 704 europarlamentarca, “dignuli glas protiv korona-fašizma”. Očito je da “iskakanje iz mainstreama”, ma koliko njihove teze činjenično ne držale vodu, postaju političkom agendom Sinčića i Kolakušića.

Za Sinčića se može reći da se u tom smislu nije promijenio jer od samih svojih političkih početaka robuje populizmu koji često graniči s teorijama zavjere, no Kolakušić je nekada nastupao vrlo argumentirano i uvjerljivo, a danas izigrava političkog ekscentrika.  , piše slobodna