Obilježena 31. obljetnica oslobodilačke akcije “Šagovina ’91”

Obilježena 31. obljetnica oslobodilačke akcije “Šagovina ’91”

U Cerničkoj Šagovini 18. prosinca obilježena je 31. obljetnica veličanstvene oslobodilačke akcije “Šagovina ’91.” u organizaciji Udruge 121. Brigade-pukovnije Nova Gradiška i pokroviteljstvom Općine Cernik. Oslobađanjem Mašićke Šagovine otvoren je prostor i prema daljnjem napredovanju hrvatskih obrambenih snaga i oslobađanju Okučana. Na žalost i u ovoj akciji bilo je žrtava, a živote su za slobodu dali: Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić.

Kao i svake godine svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule u ovoj akciji kao i sve poginule u Domovinskom ratu.

Poginulim hrvatskim braniteljima na svim bojištima u RH, poglavito u ovoj akciji, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, počast je odana polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom i minutom ponosne hrvatske tišine. Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga, izazlanstva Vlade i Sabora te ministarstava hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova.

Kao i svih do sada, i ove godine nazočna je bila brojna delegacija nekadašnjih pripadnika ratnih postrojbi sa zagrebačkog područja, koje su bile na novogradiškom ratištu, posebice članovi ratne grupe „Svileni“ predvođeni jednim od ratnih zapovjenika, Markom Rašićem koji svoju istinu o Domovinskom ratu promiču kroz terensku nastavu učenika zagrebačkih škola.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Tome Medveda vijenac je položio njegov izaslanik general Ivan Obrovac. U ime Sabora RH i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića vijenac je položio izaslanik Danijel Marušić župan Brodsko posavski.

ms/dm