Obilježena 31. obljetnica vojne akcije “Gradina”

Obilježena 31. obljetnica vojne akcije “Gradina”

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE pod pokroviteljstvom Općine Cernik i Brestovac danas je organizira obilježavanje 31. obljetnice oslobađanja  sela Golobrdac, Šnjegavić i Sinlije  tijekom Operacije „ORKAN 91.“

Položeni su vijenci i zapaljeni lampioni pored spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Opatovcu, Podvrškom i Šnjegaviću, a događaju su bili nazočni: izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Ivan Obrovac, predsjednik Koordinacije udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata BPŽ Branko Cindrić, predstavnici Općine Brestovac, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić te predstavnici Brodsko posavske županije i UHBDR 121, b.p, NG na čelu s predsjednikom Damirom Matoševićem i drugi., piše domoljubni radio

Operacija kodnog naziva “Orkan ’91” trajala je od 29. listopada 1991. godine do 3.siječnja 1992. koju je organizirala OG “Posavina” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Rudijem Stipčićem.

Nositelji operacije bili su pripadnici 1.gardijske brigade ZNG-e “Tigrovi “, dio pričuvnih brigada, samostalnih bojni i postrojbi Hrvatske policije.

Operacija je provedena iz dva pravca, Novske i Nove Gradiške. Udarom na više linija, prvo na novljanskom ratištu, zaustavljeno je napredovanje srbočetničkog agresora na zapadnoslavonskom ratištu, a oslobođeno je i nekoliko sela u zaleđu Novske.

Nakon uspješno završene prve faze operacije, 10. prosinca 1991. započela je druga faza operacije. Cilj je bio uz ojačane snage nastaviti s oslobađajućim aktivnostima u operacijama “Otkos 10” i “Papuk ’91” u kojima je oslobođeno Daruvarsko bojište i niz naselja u podnožju Papuka,Ravne Gore i Psunja.

Združene snage 121.brigade ZNG-e iz Nove Gradiške i 123. brigade ZNG-e Požega 10. su prosinca 1991. munjevitom  akcijom oslobodile šire područje sela Golobrdac,Šnjegavić i Sinlije. U akciji kodnog imena “Gradina” oslobođena su i sela Čečavac, Jeminovac, Vučjak Čečavski i Ruševac čime je cestovna komunikacija Nova Gradiška-Požega u potpunosti stavljena pod kontrolu Hrvatskih snaga.

FOTO: ANTUN BRAĐAŠEVIĆ / DEMOS MEDIA