Na današnji dan uhićen je Ante Gotovina, sedam je godina proveo u pritvoru

Na današnji dan uhićen je Ante Gotovina, sedam je godina proveo u pritvoru

Španjolski policajci prišli su mu u restoranu Bitacora u turističkoj zoni Playa de Las Americas gdje je Gotovina bio na večeri. Informaciju da je uhićen priopćila je tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Nakon što je 2001. godine Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu podigao optužnicu protiv Ante Gotovine, hrvatski general odbio je primiti optužnicu za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine. Uhićen je četiri godine kasnije, 7. prosinca 2005. godine, na Kanarskim otocima.

Španjolski policajci prišli su mu u restoranu Bitacora u turističkoj zoni Playa de Las Americas gdje je Gotovina bio na večeri. Informaciju da je uhićen priopćila je tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte. Uhićenje Gotovine postala je glavna vijest u svjetskim medijima.

– Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj. Uhićen je na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest i želim zahvaliti Hrvatskoj na suradnji, kao i španjolskim vlastima što su surađivale i pomagale nama i Hrvatskoj – rekla je Carla del Ponte tada.

Suđenje Anti Gotovini te generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo je 11. oužjka 2008. godine. Pravomoćnom presudom oslobođen je svih optužbi te pušten na slobodu.

– Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu – rekao je sudac Theodor Meron 2012. godine.

Gotovini i Mladenu Markaču tada je priređen doček u Zagrebu. Veliki broj ljudi okupio se u Zračnoj luci Pleso gdje je sletio zrakoplov s generalima, a na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo se više od 100 tisuća ljudi.

– Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda – kazao je tada Gotovina.

Nakon toga Gotovina je dao veliki intervju za Večernji list.

– Nitko vam ne može vratiti vrijeme. Bio sam sve te godine u izolaciji, sada mi je važna obitelj i njezina egzistencija. Supruga je bila sama i podnijela je velik teret. Ponosim se njome. Radit ćemo što budemo htjeli kako bismo obitelji osigurali život dostojan čovjeka, možda ćemo se i zajedno baviti ribolovom. Ako zaradim sto kuna, državi pripada njezino, a ostalo je moje i to mogu raspoređivati kako hoću – kazao je tada Gotovina, piše vecernji.hr