Vi koji ne volite poriluk – odrastite! Nema slasnijeg variva, još ako je sa špekom…

Vi koji ne volite poriluk – odrastite! Nema slasnijeg variva, još ako je sa špekom…

Poriluk je biljka srodna češnjaku, luku i vlascu, a vjeruje se kako je prvi put uzgojen na području istočnog Mediterana i Bliskog istoka. Izgleda kao mladi luk, ali je puno veći, a zahvaljujući blagom okusu i nezahtjevnoj pripremi, često se koristi kao dodatak varivima i složencima. Poriluk je u sezoni većinu godine, ali se najboljim smatra onaj koji je ubran od početka jeseni pa do početka proljeća.

Kako kuhati s porilukom

Poriluk je okusom sličan luku, ali blaži. Jestivi dijelovi su bijela baza, svjetlozeleni dijelovi i manjim dijelom tamnozeleni dijelovi listova. Tamnozeleni dio se obično odbacuje, ali se može pirjati ili ubaciti u temeljac, varivo ili juhu. Što je poriluk mlađi, to su mu okus i tekstura nježniji. Poriluk se može kuhati, pirjati, pržiti ili peći.

Može se tretirati jednako kao običan luk i pirjati na maslacu ili maslinovom ulju ili karamelizirati. Nije ga dobro predugo termički obrađivati jer će postati kašast i pomalo sluzav. Potrebno ga je kuhati dok ne omekša, ali tako da je još uvijek potrebno malo sile kada ga probodete vilicom. U variva ga je najbolje dodati pred sam kraj kuhanja.

Priprema

Poriluk je relativno jednostavan za pripremu. Izrežite korijen i najtamnije zelene vrhove tako da vam ostanu bijela peteljka i svjetlozeleni listovi. Svaki poriluk narežite na četvrtine po dužini, ali se zaustavite na kraju bijele peteljke kako bi dobili nešto što podsjeća na lepezu. Zatim ga dobro isperite, jer ima tendenciju zadržavati blato i prljavštinu, pa osušite i narežite na kockice ili trakice.

Recepti s porilukom

Poriluk je, poput luka, vrlo svestrana namirnica. Poriluk pirjan na maslacu je popularan prilog koji se može uklopiti u razna jela ili poslužiti kao jednostavan prilog. Izvrstan je u jelima s piletinom i svinjetinom, a posebno je ukusan u receptima koji uključuju sir i vrhnje.

Skladištenje

Poriluk može odisati aromom koju će apsorbirati druge namirnice u vašem hladnjaku. Kako biste spriječili da se to dogodi, nemojte ga prije spremanja prati ili rezati. Lagano ga zamotajte u plastičnu foliju, kako biste zadržali svježinu, i spremite ga u ladicu za povrće u hladnjaku.

Ovisno o svježini, poriluk se može čuvati od pet dana do dva tjedna. Nije dobar kandidat za zamrzavanje ili konzerviranje osim ako ga ne namjeravate koristiti u juhama ili varivima. Zamrzavanje ga pretvara u kašu i pojačava gorčinu, piše index.hr