Žestoka rasprava Hajdukovića i Habijana oko predsjednika Milanovića

Žestoka rasprava Hajdukovića i Habijana oko predsjednika Milanovića

Nakon niza burnih javnih rasprava i polemika, u Sabor na raspravu dolazi Vladin prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u misiji Europske unije u sklopu vojne pomoći i potpore Ukrajini. Prijedlog je prošao saborski Odbor za obranu, ali uz mnoge prijepore. Dio oporbe priklanja se stajalištu predsjednika Milanovića da Vlada krši Ustav.  

HRT-ova reporterka Tatjana Munižaba naglasila je kako postoji mogućnost da rasprava u Hrvatskom saboru i ne bude burna, jer je dio oporbe, posebice onaj s desne strane političkog spektra, najavio da ne želi svojom nazočnošću u raspravi davati legitimitet neustavnom prijedlogu Vlada. Prema tome neće niti doći.

Sinoć je mjerodavni nadležni Odbor za obranu većinom vladajućih glasova podupro Vladin prijedlog. Socijaldemokrati imaju predsjednika tog Odbora, Franka Vidovića, koji je napustio na samom početku sjednicu Odbora za obranu. No, Socijaldemokrat Rajko Ostojić podržao je Vladin prijedlog.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković naglasio je kako se ne može reći da je Klub Socijaldemokrata podijeljen. Njihov stav uvijek je bio jasan – podupiru Ukrajinu. Dodao je da je problem u samoj proceduri.

– Neke proceduralne stvari trebaju se poštovati, kako bi uopće o toj temi mogli raspravljati, poručio je.

– Premijeru dajte legitimitet svojim odlukama, tako da mirne duše možemo glasati za, dodao je.

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan rekao je kako ne bih komentirao da će vladajući smijeniti potpredsjednika Odbora za obranu, Franka Vidovića.

Dodao je da je procudura ista kao i u prijašnjim slučajevima., piše HRT