Otkrivanje spomenika Kati Šoljić: Ovo nije samo spomenik Kati, već svim majkama koje su izgubile sinove…

Otkrivanje spomenika Kati Šoljić: Ovo nije samo spomenik Kati, već svim majkama koje su izgubile sinove…

U Vukovaru je u svečano otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja i junakinji Domovinskog rata.

Događaj su organizirarale Udruga veterana 4. gardijske brigade i Udruga branitelja “Oluja”, Podstrana.

Događaj je dio službenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2022.

Spomenik je otkrila akademkinja i dragovoljac Domovinskog rata te pripadnica 4. gardijske brigade, Mirna Šitum i članovi obitelji Šoljić, piše HRT.

– Godine prolaze, sjećanje i patnja ostaju. Posebno kod vas koji ste izgubili svoje najmilije. Nitko ne može razumijeti i shvatiti. Lako je stajati sa strane i reći. Treba oprostiti, vratiti suživot, ali nitko ne može vratiti vaše sretne dane i vaše najmilije koji su dali sebe za ono što su Hrvati stoljećima sanjali, rekao je Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

– Puno godina smo raspravljali o raznim stvarima u gradu, i o spomeniku Kati. S jedne strane građani kažu dosta nam je spomenika, idemo otvarati druge stvari… Vukovar je imao tu nesreću 1991. Volio bih da imamo još više spomenika i da se pišu knjige o njima, da se snime filmovi, no nažalost o njima se ne govori. Mi ne možemo biti grad s tisuću spomenika. Ovo nije samo spomenik Kati, već svim majkama koje su izgubile sinove, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara.

Otkrivanju spomenika nazočio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je na vukovarskom Memorijalnom groblju položio vijenac, a potom i na Ovčari.

– Budimo složni, čuvajmo našu Hrvatsku, poručila je Marija Šoljić Barišić, kći Kate Šoljić.

– Neka ovo spomen obilježje bude poziv našim mladima kada je teško, neka zastanu pored ovog spomen obilježja, neka se sjete žrtve koju je Kata Šoljić i njena obitelj podnijela za slobodu koju danas imamo, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

– Ta zemlja osim što nam je draga, mora biti dobra, zdrava, uspješna, mora biti i instrument za postizanje naših ciljeva, a oni su uvijek bili skromni, plemeniti, jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić, za to je njezino srce izbodeno u tisuće komada, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Reublike, javlja HRT.

Svehrvatski projekt je povezao niz institucija, organizacija civilnog društva, poduzetnika i pojedinaca koji su odali dužnu počast hrabroj hrvatskoj majci Kati Šoljić i njenim poginulim sinovima, piše HRT.