Ćipe najavio otvaranje Centra dr. Ivana Šretera: Zanima me hoće li se država oglušiti na kaznene prijave s priloženim dokumentima i predane u DORH

Ćipe najavio otvaranje Centra dr. Ivana Šretera: Zanima me hoće li se država oglušiti na kaznene prijave s priloženim dokumentima i predane u DORH

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić najavio je otvaranje Centra dr. Ivana Šretera. Centar će se baviti potragom za nestalima, ali i ratnim zločinima počinjenim u Domovinskom ratu.

Mlinarić tvrdi da posjeduje više od 1400 dokumenata koji dokazuju osnivanje logora, napade na bolnice i civile te druge ratne zločine za koje nitko još nije procesuiran. Prve kaznene prijave DORH-u predat će do kraja godine te intenzivirati potragu za svim nestalima, piše HRT.

Mlinarić je rekao kako je to učinio jer država nije odradila ono što je trebala radi istine, a ne radi progona i osvete, kako se više nikada ne bi ponovilo ono što se događalo 90-tih u Hrvatskoj, a danas se događa u Ukrajini.

Najavio je da će u siječnju predstaviti pravni tim i djelokrug rada centra, koji neće financirati država, iako će obavljati posao koji su trebale odraditi njezine institucije.

Centar je osnovao po uzoru na svjetske ustanove koje se bave tom tematikom, kao što je Centar Simona Wiesenthala. Upozorio je da Hrvatska nema specijalizirani sud za ratne zločine, kao što to imaju Srbija i BiH.

Mlinarić je pritom pokazao dokument sa zapovjedi da dva MiG-a s aerodroma Batajnica bace po dvije bombe od 250 kilograma na vukovarsku bolnicu i dvorac Eltz, istaknuvši da to nikad nije procesuirano.

Kaže kako je to samo jedan od 1471 dokumenta koji dokazuje razmjere zločina koji su se dogodili, a nisu procesuirani ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji niti u Haagu.

Također je pokazao dokument sa zapovjedi o osnivanju logora Stajićevo i Srijemska Mitrovica, gdje je osobno bio zatočen, kao i o osnivanju logora Stara Gradiška, sve potpisane s imenom i prezimenom naredbodavca, izvršitelja i ispitivača. Zašto se to nije procesuiralo pitanje je svih pitanja, ustvrdio je.

Podsjetio je kako je pozvao premijera Andreja Plenkovića da hrvatska država reagira na to i zatraži odštetu za logoraše i naplatu ratne štete, no on se na to oglušio.

– Zanima me hoće li se država oglušiti na kaznene prijave s priloženim dokumentima i predane u DORH. Svaku kaznenu prijavu koju sastavi odvjetnički tim predstavit ću u medijima, najavio je Mlinarić.

– Ovaj centar nije nacionalni centar da se bavi isključivo Hrvatima. Ovaj centar se bavi isključivo zločinima. Ako je zločin počinjen, to ima ime i prezime, znači ima ime i prezime. Svi nestali, svi nestali nikome više ne smetaju nažalost, nikome više ne smetaju, mrtvi ljudi nikom ne smetaju, zvao se on Stipo ili se zvao Jovo, rekao je Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, piše HRT.