Val nezadovoljstva eksplodirao Europom: Kamenje i bombe s jedne strane, a suzavac i specijalci s druge…

Val nezadovoljstva eksplodirao Europom: Kamenje i bombe s jedne strane, a suzavac i specijalci s druge…

Val nezadovoljstva zbog inflacije i rastućih troškova života eskalira Europom. Generalni štrajk radnika paralizirao je Grčku. Atenom su letjele benzinske bombe i suzavac jer tisuće ljudi na ulicama traže veće plaće, a više o tome izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Kamenje i benzinske bombe s jedne strane, a suzavac i specijalci s druge. Atenu je okupiralo 20.000 prosvjednika u maršu do parlamenta. Traže veće plaće zbog inflacije i cijena koje lete u nebo.

“Vlada mora prestati krasti naše živote, našu budućnost i naš rad. Nećemo živjeti samo kako bismo radili, moramo živjeti da bismo živjeli, a ne da bismo preživjeli”, rekao je prosvjednik Dimitra Tasou.

U neredima je uhićeno najmanje 10 osoba, a oštećeni su automobili i izlozi.

“Zarađujem 900 eura na mjesec. Dok ponovno ne dobijem plaću, platit ću hipoteku, račun za struju i vodu i ostat će mi samo mrvice za preživjeti”, rekao je prosvjednik Aimilios Fessas.

“Ne mogu izdržati mjesec. Teško je doći do kraja mjeseca i rastegnuti plaću do posljednjeg dana u mjesecu. Za mene je moja plaća već potrošena nakon prvih deset dana”, rekla je Voula Pakou.

Cjelodnevni štrajk paralizirao državu

Zbog 24-satnog nacionalnog štrajka u Grčkoj, zatvorene su državne škole, otkazani su deseci letova, nema javnog prijevoza ni taksija, a trajekti ne plove na grčke otoke.

Osim Grčke, val nezadovoljstva zapljusnuo je i ostale dijelove Europu. Zračna luka u Bruxellesu, gdje se nalazi većina institucija Europske unije, je u zastoju zbog štrajka radnika. Većina letova je otkazana.

“To smo učinili u suradnji sa svim zrakoplovnim prijevoznicima kako bismo doista izbjegli duge redove čekanja i kaos za putnike jer danas imamo ograničen kapacitet na nekoliko usluga u zračnoj luci”, rekla je Ihsane Chioua Lekhli, glasnogovornica zračne luke Bruxelles.

Rast troškova života i cijena energenata od početka ruske invazije na Ukrajinu izazvao je prosvjede diljem Europe. Samo prošli mjesec na ulice su izašli stanovnici Britanije, Francuske, Španjolske i Njemačke, piše dnevnik.hr.