“Puno ljudske patnje i stradanja”: Više od 100 tisuća poginulih i ranjenih vojnika, Rusija se suočava s jednim od najvećih poraza

“Puno ljudske patnje i stradanja”: Više od 100 tisuća poginulih i ranjenih vojnika, Rusija se suočava s jednim od najvećih poraza

260. je dan ruske invazije na Ukrajinu. U Hersonu je naređeno povlačenje ruskih snaga. Procjenjuje se da je Rusija do sada u ovom ratu izgubila više od 100.000 vojnika. Turski predsjednik Erdoğan pohvalio je odluku Rusije o povlačenju.


  • Putin otkazao sudjelovanje na G20
  • U ratu je živote izgubilo najmanje 100.00 ruskih vojnika
  • Naređeno povlačenje ruskih snaga iz Hersona
  • Erdoğan pohvalio odluku Rusije o povlačenju

Tijek najnovijih događaja pratite u nastavku:

09:23 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da odluka Rusije da povuče trupe s desne obale rijeke Dnjepar u regiji Herson ukazuje na to da Moskva ima “stvarne probleme” s vojskom.

“Zanimljivo mi je da su čekali do američkih izbora za Senat i Zastupnički dom da donesu tu prosudbu. Već neko vrijeme znamo da će to učiniti. A ovo je dokaz činjenice da oni imaju pravih problema”, kaže Biden., piše dnevnik.hr

09:13 Objavljeni su najnovji ruski vojni gubici

08:20 Ruski gubitak zapadne obale Hersona vjerojatno će spriječiti njezine snage da ostvare svoju stratešku težnju kopnenog mosta do Odese, tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije.
“S ograničenim točkama prijelaza, ruske će snage biti ranjive pri prelasku rijeke Dnjepar”, stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe.
Očekuje se da će se rusko povlačenje odvijati tijekom nekoliko dana uz topničku vatru kojom će pokrivati ​​snage koje se povlače.
08:15 SAD navodno neće Ukrajini dati napredne bespilotne letjelice, kako bi se izbjegla eskalacija s Rusijom, piše Wall Street Journal.
Kijev je mjesecima tražio oružje, no odluka Bidenove administracije odražava ograničenje vrsta oružja koje je Washington spreman pružiti za obranu Ukrajine.
08:00 “Odluka Rusije da povuče trupe iz južnog ukrajinskog grada Hersona pozitivan je korak”, rekao je jutros turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.
07:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika.
“Mogu potvrditi da će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno”, rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.
Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. studenog.

Sergej Lavrov je ranije napustio skup ministara vanjskih poslova G20 u srpnju na Baliju, nakon kritike nekoliko kolega zbog ruske invazije na Ukrajinu.
I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, dobio je poziv na sastanak i možda će se obratiti video vezom. Zelenski je prošli tjedan upozorio da neće sudjelovati na samitu bude li Putin prisutan.
Indonezija je potvrdila dolazak 17 čelnika, među kojima kineskog predsjednika Xi Jinpinga Joea Bidena.
07:20 Visokopoziconirani američki general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u ratu.
“Puno ljudske patnje i stradanja”, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

07:00 Ruski ministar obrane Sergei Shoigu naredio je u srijedu povlačenje ruske vojske iz okupiranog Hersona, duž rijeke Dnjepar.