U Split uplovio jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu, doveo gotovo 5000 mornara

U Split uplovio jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu, doveo gotovo 5000 mornara

U Split je jutros oko 8 sati uplovio američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. Riječ je o najmlađem američkom nosaču aviona i jednom od najvećih ratnih brodova na svijetu! Vlada je, naime, krajem listopada dala odobrenje za njegovo uplovljavanje.

“Posjet luci pruža priliku za jačanje snažnog američko-hrvatskog partnerstva dok dvije nacije rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Europu, dok također omogućuje mornarima Georgea H.W. Bush CSG da dožive hrvatsku kulturu”, stoji u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Brod je dug 333 metra, ima preko 100.000 tona deplasmana. Cijena njegove izgradnje – sitnica. Samo 6,2 milijarde dolara. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora. Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva.

“Naša sposobnost da odvratimo agresiju i obranimo savez je jača kada radimo zajedno s našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske,” rekao je zapovjednik Dennis Velez.

Dodao je kako je već bio u Splitu 2021., kao zapovjednik broda USS Mount Whitney (LCC 20). “Zahvalan sam što sam i danas doveo gotovo 5.000 mornara, kako bi danas mogli uživati”, kazao je.