Optužnica zbog ratnog zločina: Okupatori divljački pretukli pa ubili starijeg Hrvata

Optužnica zbog ratnog zločina: Okupatori divljački pretukli pa ubili starijeg Hrvata

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 27. listopada 2022., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenike se optužnicom tereti da su u večernjim satima 27. siječnja 1993., u privremeno okupiranom selu Mratovo (zaseok Džaje, općina Promina); tijekom oružanog sukoba JNA, naoružanih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i vojske protuustavne tvorevine tzv. RSK s jedne strane, s regularnim i obrambenim oružanim snagama Republike Hrvatske s druge strane, kao pripadnici paravojne postrojbe “75. motorizirane brigade vojske” tzv. RSK; postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te protivno odredbama I. i II. Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I).

Okrivljenike se tereti da su u kući nepoznatog vlasnika najprije tukli i zlostavljali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928.) te mu nanijeli teške tjelesne ozljede (prijelom rebara), kao i da su ga potom izveli iz kuće te ga tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim, svaki od njih dvojice, ispalili u njega više hitaca iz automatske puške. Civil je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje te je preminuo na mjestu događaja.

U optužnici je predloženo da se, sukladno odredbama članka 402. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku, okrivljenicima sudi u odsutnosti.