“Jedan odvjetnik je rekao – vlast je represivna tijela pretvorila u depresivna”

“Jedan odvjetnik je rekao – vlast je represivna tijela pretvorila u depresivna”

Saborska zastupnica Dalija Orešković u Novom danu N1 televizije govorila je o korupciji u Hrvatskoj za koju smatra da se javlja u sistemskom obliku.

Upitana o najnovijoj optužnici protiv četvorice bivših članova Vlade, Orešković je kazala da to nije više teret Vladi nego naprosto činjenično stanje.

“Pored četiri ministra koji su obuhvaćeni posljednjom optužnicom, imamo i one zaboravljene, od Lovre Kuščevića, Gabrijele Žalac i inih drugih. To jest politička odgovornost i obilježje mandata Andreja Plenkovića”, dodala je Orešković.

Uvjerena je da je premijer znao o radnjama koje su danas predmet ispitivanja tijela kaznenog progona.

“Ne samo da je znao, nego je puno toga vjerojatno ili odobrio ili i naložio”, istaknula je Orešković.

“Sistemska korupcija u režiji HDZ-a”

Ne slaže se da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

“Kada se naniže ovako veliki broj pojedinačnih imena i prezimena kojima je zajednički nazivnik da su svi članovi HDZ-a i da su bili visoko pozicionirani u strukturama državne vlasti, onda možemo govoriti o sistemskoj korupciji u režiji HDZ-a, a samim time i prvog čovjeka”, ocijenila je saborska zastupnica.

Komentirala je i izjave Andreja Plenkovića na temu optužnica u kojima govori da njegova Vlada ima nultu stopu tolerancije na korupciju te da podržavaju neovisnost pravosuđa.

“Plenković bi bio uvjerljiv u tim smiješnim izjavama o borbi protiv korupcije da je ispitao gdje su nama institucionalne slabosti u tome da se država nosi s tako korumpiranim političarima pa da je, primjerice, podebljao broj djelatnika u Uskoku”, kazala je Orešković.

Smatra da je Hrvatska slaba država te da ju je HDZ učinio namjernom takvom “jer jedino u slaboj državi korupcija vlada na ovakav način kao što to izgleda u mandatu Andreja Plenkovića.”

“Prenijet ću vam riječi jednog kvalitetnog državnog odvjetnika koji je rekao da je ova vlast pretvorila tijela represije u tijela depresije. Time želim prenijeti i njihov osjećaj da su ostavljeni na vjetrometini, da su im uvjeti rada loši, pritom mislim da je sve manje kadrova koji žele raditi u sustavu, javnost ih vrlo često diskreditira i sve ih trpa u isti koš…”, dodala je Orešković.

Ako želimo ojačati borbu protiv korupcije, navodi Orešković, moramo ojačati preventivni mehanizam, ali i potpuno redizajnirati institucije.

O neodazivanju vladajućih na Antikorupcijsko vijeće kazala je da je i šutnja odgovor koji ponekad govori i puno više.