Zbog prevare ostali bez 53.000 kuna, policija poslala novo upozorenje…

Zbog prevare ostali bez 53.000 kuna, policija poslala novo upozorenje…

Opatijska policija izvijestila je da provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare.

“Prema zaprimljenoj prijavi odgovorne osobe trgovačkog društva sa šireg matuljskog područja do sada je utvrđeno kako je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela njihovu komunikaciju s poslovnim partnerom iz druge države članice Europske unije.

Naime, nepoznati počinitelj je trgovačkom društvu elektroničkom poštom koja je bila vrlo slična onoj njihovog poslovnog partnera dostavio podatke o broju novog bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge. Neuočivši netočnu e-mail adresu, tako su na račun počinitelja uplatili više od 53 000 kuna”, priopćila je policija.

U povodu najnovijeg slučaja, upozorili su građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise).

“U ovim prijevarama počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj”, pojasnili su.

Osim ove vrste internetskih prijevara, upozorili su građane i poslovne subjekte i na druge oblike prijevara kao što je direktorska ili CEO prijevara.

Više informacija o računalnim, odnosno financijskim prijevarama, može se pronaći i u videu Prijevare i računalna sigurnost na MUP TV YouTube kanalu.