Vlada sindikatima ponudila šest posto povišicu, rastu božićnice, regres i dar za dijete !?

Vlada sindikatima ponudila šest posto povišicu, rastu božićnice, regres i dar za dijete !?

U Banskim dvorima održava se novi krug pregovora između Vlade i sindikata oko povećanja osnovice. I jedni i drugi se nadaju dogovoru. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje i kako je Vlada večeras sindikatima ponudila šest posto povišicu od 1. listopada.


Neslužbeno, božićnica bi bila uvećana za 1750 kuna, kao i regeres. Dar za dijete bi bio 750, umjesto dosadašnjih 600 kuna.

Za 2023. godinu neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, ponuda Vlade glasi: 2 posto od 1. travnja, nastavak pregovora za korekciju osnovice za 2023. najkasnije do trećeg tjedna rujna 2023., božićnica 1750 kuna, regres 1750 te dar za dijete 750.

Na sastanak se uključio i premijer Andrej Plenković, a situaciju na Markovu trgu prati reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica

“Sve opcije su za sada otvorene. Sve uvelike ovisi o tome što će se večeras dogovoriti ovdje u Banskim dvorima. Sindikati su cijelo ovo vrijeme bili jasni. Jasno su artikulirali da žele bolju, veću, izdašniju ponudu Vlade. Neke od sindikalista sam danas pitala jesu li spremni na kompromis, oni su rekli da jesu spremni ako se Vlada bitnije pomakne od ove ponude koja je sada. Dakle, prema nečem boljem. U svakom slučaju, kada Vlada da ponudu, onda će ona ići na izjašnjavanje članovima u četvrtak i petak što znači da će članovi sindikata reći prihvaćaju li ponudu ili je ne prihvaćaju”, pojasnila je Vištica.

“Izglednije je da će se, kako sada stvari stoje, sindikalni pritisci više vršiti preko prosvjeda ukoliko se ne dogovore. Naravno da je štrajk uvijek neka opcija koja je na stolu. Tko zna, možda i premijer i ministri ovdje budu široke ruke pa daju neku ponudu s kojom će sindikati biti zadovojni pa se možda i dogovore, ali to je najmanje izgledan scenarij”, dodala je reporterka Dnevnka Nove TV Sanja Vištica.

Topolnjak: “Ne možemo govoriti o kompromisu”

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica uoči sastanka razgovarala je i sa Stjepanom Topolnjakom iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

“Očekuje se da će se pojaviti i premijer. Tako su zahtijevali sindikati. Moram reći da je sastanak prvotno bio zakazan za 17 sati, a potom odgođen za 18 sati”, izvijestila je Vištica koja je razgovarala sa Stjepanom Topolnjakom iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Osvrnuvši se na očekivanja od sastanka, Topolnjak je istaknuo da očekuju konkretnu ponudu Vlade. “Očekujemo da Vlada konačno shvati da bi zaposlenici u javnim službama trebali biti prioritet i da konačno stavi u prioritete zaposlenike kojima je Vlada poslodavac”, rekao je Topolnjak. , prenosi dnevnik.hr