Plenković o optužnicama: Ovo nije nikakav teret za Vladu

Plenković o optužnicama: Ovo nije nikakav teret za Vladu

Premijer Plenković u posjetu je Koprivnici.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sdujelovao je na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva”. 

Uz predsjednika Vlade bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je najavio izgradnju brze ceste do Koprivnice, a razgovarali su i o izgradnji brze ceste prema Mađarskoj. Kazao je da radovi brzo idu. , donosi dnevnik.hr

“Vrlo bitan je nastavak Centra za gospodarenja otpadom Piškornica” dodao je, a pohvalio je i rad Sveučilišta Sjever. 

“Kako to može netko reći?”, začudio se na konstataciju novinara da Vlada baš ne voli sjever Hrvatske. Kazao je da su članovi Vlade često tamo te da podupiru sve projekte. 

“Primio sam informaciju. Što će oporba, nakon jučerašnje ankete su ucviljeni. Sad skaču s jedne teme na drugu, ne bi li se uopće znali da postoje. Ovo je sad stav DORH-a, sad ćemo ići dalje”, komentirao je podizanje optužnice protiv bivših ministara.

“Ja bih volio da se jednakim aršinima ide prema svima. Mi na DORH, USKOK ni na rad policije ne utječe. Što se tiče nas, oni su neovisni, što se tiče svih drugih, to ne zna”, odgovorio je na pitanje o tome je li bi mu dosadilo govoriti da ima nultu stopu tolerancije na korupciju. 

“Tko je uopće izjavio da oporbu netko plaća? Jesam li ja ikada rekao da netko nekoga plaća? Nemojte konfabulirati To vam se vidjelo prije tri dana. Prije tri dana da dio oporbe pjeva ruski narativ. Vi to vidite. To ne znači da netko nekoga plaća. Ako imate oporbu koja do 24. veljače se protivi usvajanju deklaraciju o Ukrajini. Onda slijedi iluminacija”, rekao je.

“Imamo Hajdaš Dončića koji valjda gleda svaku moju SOA-u ovo što sam ja navodno rekao. Mene ne zanima što misli on, što misli SOA ili bilo tko drugi. Ja imam svoje mišljenje. Zašto on ne pita SOA-u je li hravtska Vlada izdajnička, što je narativ predsjednika. To su nebitne teme, ali metodologija je smiješn”, dodao je, a na novinarska pitanja da kaže imena, pozvao ih je da se “informiraju”.

Optužnica protiv Horvata, Miloševića, Tolušića, Aladrovića i četvero suoptuženika

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara, kako se neslužbeno doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Iz Horvatova je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”.

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.