Ukrajina objavila razgovore: “Rusi, preko Hrvatske vam šaljem motore za helikoptere”

Ukrajina objavila razgovore: “Rusi, preko Hrvatske vam šaljem motore za helikoptere”

UKRAJINSKA sigurnosna služba (SBU) objavila je telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva, čelnika tvrtke Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača avionskih motora sa sjedištem u Zaporižju, koji navodno potvrđuju njegovu suradnju s Rusijom, prenosi Kyiv Independent.

U tim razgovorima Boguslajev je rukovodstvu ruskih kompanija za proizvodnju i popravak helikoptera ponudio ukrajinske motore za vojne helikoptere i predložio da se oni isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana.

Boguslajev je također opravdao napad Rusije na njegovu tvornicu i rekao kako se nada da ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaustaviti napredovanje svojih trupa. Ukrajinska sigurnosna služba objavila razgovore Vjačeslava Boguslajeva00:00/05:40

“Ukrajinske vlasti su uplašene…”

“Mi u Zaporiškoj oblasti imamo nuklearnu elektranu i hidroelektranu, ukrajinske vlasti su uplašene… Oni će otići. Volodimir Zelenskij će biti izbačen, i oni će otići, nema problema”, navodno je Boguslajev.

Boguslajev je navodno davno počeo surađivati ​​s ruskim vojnim tvrtkama, a neki telefonski razgovori obavljeni su 2021., navodi SBU. 23. listopada ukrajinske su vlasti uhitile Boguslajeva i šefa odjela za suradnju sa stranim zemljama Motor Sicha.

“Uhićeni su optuženi za uspostavu transnacionalnih kanala za ilegalnu dopremanje ukrajinskih avionskih motora Rusiji”, objavio je SBU, dodajući da je Rusija koristila dobivenu opremu za “proizvodnju i popravak” svojih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema ukrajinskim obavještajcima, Rusija je “masovno” koristila takve helikoptere protiv Ukrajine., prenosi index.hr