Oružje koje se koristi u Ukrajini namijeno je za uništavanje druge države: ‘Jasno je što rade!‘

Oružje koje se koristi u Ukrajini namijeno je za uništavanje druge države: ‘Jasno je što rade!‘

Otkako je Rusija počela terorizirati gradove bespilotnim letjelicama, Ukrajina je svoj fokus usmjerila na borbu protiv takvog oružja

Navigiran od strane kontrolora sa zemlje, koji prate dronove na radaru, ukrajinski pilot borbenog zrakoplova kodnog imena Juice dane provodi u nadi da će se prišuljati iza neke od tih letjelica iranske proizvodnje i eliminirati je projektilom, piše u reportaži New Yorka Timesa.

No obaranje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje frustrirajuć je posao. Da bi akcija obaranja dronova bila uspješna nužna je suradnja nekoliko aktera na zemlji i u zraku 24 sata dnevno.

– Posljednjih nekoliko tjedana bili su vrlo naporni i vrlo iscrpljujući za nas. Još uvijek ih je izuzetno teško oboriti – priča Juice za NY Times o zračnom ratu protiv bespilotnih letjelica.

Rat u Ukrajini sada se vodi na kopnu na jugu i istoku zemlje, gdje ukrajinska vojska ima prednost, i u zraku – gdje Rusija ispaljuje projektile dugog dometa i koristi eksplozivne iranske bespilotne letjelice kako bi onesposobila električnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima, sve u nadi da će demoralizirati stanovništvo.

Otkako je Rusija u rujnu počela terorizirati gradove bespilotnim letjelicama, Ukrajina je svoj fokus usmjerila na borbu protiv takvog oružja. Taktika se često osmišljava u hodu, ali iznenađujuće je uspješna. Trenutno se sastoji od tri razine zaštite: borbenih zrakoplova koji patroliraju 24 sata dnevno, protuzračnih raketa s tla i timova vojnika s mitraljezima koji pokušavaju oboriti dronove dok ovi prolijeću.

Najteži dio je pronaći dronove. Na radaru se vrlo lako mogu zamijeniti s pticama lii kamionima na autocesti. Kontrolori na zemlji identificiraju potencijalne mete i zatim usmjeravaju pilote kako bi ih ovi presreli i uništili. No piloti često ostanu bez plijena.

Svim poteškoćama unatoč, ukrajinska vojska dosad je srušila najmanje 237 dronova Shahed-136 koje je Rusija kupila od Irana u kolovozu, poručili su iz tamošnjeg ministarstva obrane. Eksplozivne bespilotne letjelice vjerojatno će postati glavni dio modernih oružanih sukoba, kažu vojni analitičari, a Savezničke vojske imaju puno toga za naučiti od Ukrajinaca.

– Premda su se borbeni zrakoplovi pokazali učinkovitima protiv iranskih bespilotnih letjelica, takav pristup je skup jer pritom moramo koristiti projektile zrak-zrak. Frustrirajuće je što te dronove moramo gađati skupim projektilima – rekao je Juri Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

Ali prije nego što su u kolovozu iranski dronovi implantirani u ruski arsenal, Ukrajina je bila ta koja je imala prednost u ratovanju dronovima. Njihovi vojnici duž prve crte bojišnice upravljali su standardnim komercijalnim dronovima kako bi uočili mete i bacali granate na ruske rovove. Sjedinjene Države opskrbile su Ukrajinu svojim bespilotnim letjelicama Switchblade, vrstom eksplozivnih bespilotnih letjelica. Ukrajina je također na bojište rasporedila bespilotne letjelice turske proizvodnje Bayraktar TB2 – veće letjelice većeg dometa koje nadziru bojno polje i ispaljuju vođene projektile., prenosi jutarnji list