Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon samo 45 dana na dužnosti!

Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon samo 45 dana na dužnosti!

Truss je bila suočena najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku! Truss je odlučila napustiti dužnost premijerke samo 45 dana od preuzimanja funkcije te dan nakon što je kabinet napustio već drugi ministar, a zastupnici njezine stranke svađali se u parlamentu., javlja jutarnji list

Truss je rekla da je kralja Charlesa III. obavijestila da podnosi ostavku, a funkciju će obnašati dok se ne izabere njezina zamjena.

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je bila suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća.

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.

Iako se velika većina konzervativaca slagala da Truss mora otići, nema konsenzusa oko toga tko bi je trebao zamijeniti. Bivša ministrica Nadine Dorries, bliska saveznica Borisa Johnsona, izjavila je kako bi ga stranka morala vratiti na vlast ili održati nove izbore jer Johnson jedini ima mandat birača. Bivši je premijer, usput, u četvrtak također bio odsutan na “ključnom glasanju” jer je bio na Karibima.

Pojedinci javno podržavaju ministra financija Jeremyja Hunta za sljedećeg premijera. On je već počeo poduzimati prve korake ka smirivanju tržišta, no problem je što je Hunt na izborima za stranačkog čelnika ispao već u prvom krugu.

Spominje se i ime bivše premijerke Therese May, koje se ovih dana sa sjetom svi sjećaju kao “dosadne i kompetentne” – a ti su atributi neočekivano postali vrlo traženi.

USKORO OPŠIRNIJE