Plenković stigao u Sabor, dio oporbe napustio sabornicu, nije se dao smesti: ”Ovo je godina isporuke”

Plenković stigao u Sabor, dio oporbe napustio sabornicu, nije se dao smesti: ”Ovo je godina isporuke”

Još jedan dan i bit će točno šest godina otkako je Andrej Plenković premijer. Uoči te obljetnice Saboru podnosi Izvješće o radu Vlade i predstavlja program za drugu polovicu njezina mandata. Gotovo cijela oporba napustila je sabornicu s obzirom na to da je već drugi put odbio ukazati se pred Antikorupcijskim vijećem oko Ine.


Da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković neće doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća u Sabor, ponovio je više puta, a opetovao i večer ranije.

Sjednica Vijeća počela je u 11 sati, a u to vrijeme Plenković se obraćao Vrhovnom vijeću Ukrajine. Nakon podneva stigao je u Sabor i zastupnicima podnosi Izvješće o Vladi.

No, gotovo cijela oporba ga bojkotira i napustila je sabornicu već nakon slobodnih govora, ogorčena jer ”Plenković ne poštuje Sabor koji ga je izabrao za premijera”.

”Ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti što nas čeka” 

”Kada se osvrnemo na proteklih šet godina, siguran sam da ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kakvim se izazovima morala suočavati Hrvatska i naši građani”, istaknuo je Plenković.

”Danas je gotovo tisuću dana nakon potvrde prvog slučaja koronavirusa u Europi i 236 dana od početka agresije na Ukrajinu. Jedini kontinuitet su izazovi u kojima radimo, a u tome je neizostavna uloga države koja ima snagu stati iza građana i gospodarstva”, ustvrdio je premijer te počeo nabrajati postignuća Vlade koja i inače redovito spominje u gotovo svakoj prilici.

“Ovo je godina isporuke. Otvorili smo Pelješki most i spojili Hrvatsku. Uvodimo euro, ulazimo u Schengen, imamo rekordnu sezonu, očekujemo rast BDP-a od 5.7 posto… Imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga, podigli smo stupanj razvijenosti po stanovniku”, ustvrdio je Plenković te podsjetio na dva Vladina paketa mjera pomoći građanima i gspodarstvu.

”Hrvatska je stala na pravu stanu povijesti”

”Prošle godine smo imali jedan od tri najveća rasta u Europskoj uniji (EU) što nam je pomoglo da se pripremimo za krizu”, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je presudni geopolitički događaj ruska agresija: ”Hrvatska je stala na pravu stanu povijesti i pomogla zemlji koja brani europske vrijednosti. Mi smo kao vladajuća koalicija, za razliku od drugih, dali i ranije podršku Ukrajini”.

“Pokazali smo solidarnost bez presedana, podržali sve pakete sankcija”, rekao je i dodao da će Hrvatska i dalje podržavati Ukrajinu.