Ekonomistica iz Zagreba počinila čak 17 kaznenih djela, osuđena na psihijatrijsko liječenje – na slobodi

Ekonomistica iz Zagreba počinila čak 17 kaznenih djela, osuđena na psihijatrijsko liječenje – na slobodi

Jednom prilikom se obrušila i na djelatnicu Centra za socijalnu skrb Zagreb kad je odlučeno žurno izdvajanje njene djece iz doma.

Čak 17 kaznenih djela od prijetnji smrću do prijevara, te krivotvorenja isprava i lažnog davanja iskaza, počinila je jedna 43-godišnja zagrebačka ekonomistica. S obzirom na to da je u vrijeme (ne)djela koja je činila pet godina i koja je u konačnici priznala, prema mišljenju vještaka psihijatra, bila u neubrojivom stanju, Općinski kazneni sud u Zagrebu joj nije mogao izreći zatvorsku kaznu nego joj dosuditi šest mjeseci psihijatrijskog liječenja, i to na slobodi! A u slučaju da se ne podvrgne liječenju, isto će biti provedeno, po nalogu suda, u vidu prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi.

Val (ne)djela s druge strane zakona Zagrepčanka je započela činiti krajem 2013. kada je u Policijskoj postaji u Petrovoj lažno prijavila da joj je nestala putovnica iako ju je imala kod sebe. Potom je uzduž i poprijeko, od različitih tvrtki u osam navrata diljem metropole uzimala u najam osobna vozila koja potom nije vraćala. Radilo se o Renault Meganima, Škodama Fabia, Peugeotu 508 i 208, Citroenu C3 te Daewoo Kalosu čija je ukupna vrijednost u vrijeme najma dosegla 600 tisuća kuna. Dok se vozila 20. travnja 2017. u unajmljenoj Škodi Fabia, na istu je stavila lažne tablice pa ju je policija u prometu zaustavila te prijavila. No, nakon četiri mjeseca nastavila je po starom unajmljivati, prema istoj špranci, automobile, pritom koristeći nevažeću putovnicu s imenom koje više nije koristila., piše u ponedjeljak jutarnji list

Osim s autima, u istom periodu muljala je i po ljekarnama s lažnim receptima. Na krivotvorenim receptima, ne bi li podigla lijek Concert, Alipex Retard thl.Phentum, Lasiks i Prozac, u rubrici Zdravstvene ustanove-ordinacije-privatne prakse otisnula je neoriginalni pečat nepostojeće privatne prakse West Institut, a u rubrici doktor, sebe je titulirala kao dr.med.sc. psihoterapeuta, također stavljajući lažni žig i u tu rubriku. Nekoliko lijekova je izdala na ime svoga oca, a u jednom slučaju je umjesto sebe kao doktora, navela drugog nepostojećeg psihijatra.

A jednom prilikom se obrušila i na djelatnicu jedne podružnice Centra za socijalnu skrb Zagreb kad je odlučeno žurno izdvajanje njene djece iz doma. Telefonski je vikala gdje su joj djeca, pritom prijeteći smrću pa je pozvana policija.

Prema mišljenju vještaka psihijatra, 43-godišnjakinja boluje od trajne duševne bolesti nespecificirane neorganske psihoze te da se u vrijeme činjenja djela, tijekom petogodišnjeg vremenskog perioda, nalazila u izrazito pogoršanom psihičkom stanju zbog kojeg nije mogla kontrolirati svoje postupke niti vladati svojim aktivnostima.

Iako je vještak psihijatar naznačio i da postoji vjerojatnost da bi zbog svoje bolesti mogla počiniti i teže kazneno djelo, zaključio je da je za otklanjanje te opasnosti dovoljno da se 43-godišnjakinja, inače već i prije osuđivana, liječi na slobodi.