Obilježavanje 31. godišnjice pogibije zapovjednika obrane general-bojnika Blage Zadre…

Obilježavanje 31. godišnjice pogibije zapovjednika obrane general-bojnika Blage Zadre…

U Vukovaru se obilježava 31. godišnjica pogibije zapovjednika obrane general-bojnika Blage Zadre i prvog zapovjednika Vojne policije pukovnika Alfreda Hilla. , prenosi HRT

Istodobno traju dva događaja

10:20

U Vukovaru je tiho i dostojanstveno. Istodobno traju dva događaja, na različitim krajevima grada. Na Memorijalnom groblju je u tijeku polaganje vijenaca za Blagu Zadru i Alfreda Hilla. Potom će biti služena sveta misa, a onda na Trpinjskoj cesti komemoracija za neupitnu legendu vukovarske obrane, heroja Blagu Zadru.

U samom središtu grada je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. On je u Vukovar stigao jučer, kako bi danas posvetio obnovljenu pravoslavnu crkvu Svetog oca Nikolaja i zgradu Srpskog doma u Vukovaru. Porfirija su jučer dočekali Milorad Pupovac i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Na oba događaja je pozvan i predsjednik Republike Zoran Milanović, ali je on poručio da će se odazvati samo na obilježavanje 31. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Nitko ne dvoji o važnosti posvećenja objekata i dolasku patrijarha Porfirija, no hrvatski branitelji tvrde da je problem u datumu jer je na drugom kraju grada komemoracija za legendu obrane Vukovara Blagu Zadru, izjavila je novinarka HTV-a Marina Gantar.  

Položeni vijenci na grob generala-bojnika Blage Zadre

09:46

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar predsjednik Republike Zoran Milanović položio je vijenac na grobu general-bojnika Blage Zadre, a potom i na grobu pukovnika Alfreda Hilla. U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijenac je položio zastupnik Nikola Mažar. Vijence su položili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo.

U 11 sati služit će se misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Sat vremena poslije kreće mimohod na Trpinjskoj cesti do mjesta pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Blago Zadro – jedna od najpoštovanijih ikona Domovinskog rata

09:10

Vukovar je u Domovinskom ratu dao mnogo heroja, a Blago Zadro je bio najbolji od najboljih. Zbog odvažnosti i hrabrosti među svojim suborcima postao je jedna od najpoštovanijih ikona iz Domovinskog rata, kazala je novinarka HTV-a Zrinka Perić javljajući se iz Vukovara.