Pristižu vlakovi s ruskim vojnicima! Procurile snimke nuklearnih bombardera…

Pristižu vlakovi s ruskim vojnicima! Procurile snimke nuklearnih bombardera…

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da ne kani uništiti Ukrajinu i da bi izravan sukob Rusije s NATO-om vodio bi do globalne katastrofe. Naredio je kraj mobilizacije, ali napadi na Ukrajinu ne prestaju, a prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju., piše u subotu dnevnik.hr


  • prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli u Bjelorusiju
  • SAD će Ukrajini poslati novi paket pomoći sa streljivom i vojnim vozilima
  • Iran kritizira EU i niječe isporuke oružja Rusiji
  • ruski predsjednik Vladimir Putin najavio kraj mobilizacije
  • Pentagon traži način kako održati satelite SpaceX-a u Ukrajini
  • Saudijska Arabija najavila humanitarnu pomoć Ukrajini od 400 milijuna dolara
  • Rusija premjestila nuklearne bombardere u zračnu bazu blizu finske i norveške granice

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

12:22 Iran je kritizirao Europsku uniju (EU) zbog njezina stava prema prosvjedima u zemlji, u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU-a te zanijekao izvješća o prodaji oružja Rusiji, objavila je u subotu agencija dpa.

“S Rusijom vojno surađujemo, ali ne isporučujemo oružje”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian u telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom.

Teheran uporno niječe izvješća o isporuci i korištenju iranskih bespilotnih letjelica u sukobu u Ukrajini, iako ih je ruska strana potvrdila.

11:53
 Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovotjedne najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale braniti granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

“Prvi vlakovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju”, objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane u priopćenju, u kojemu nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vlakova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji kruh i sol.

9:30 Za cijelu Ukrajinu proglašena je jutros zračna opasnost u strahu od daljnjih napada.

8:40
 Ukrajinska vojska je objavila da je tijekom noći presrela pet kamikaza dronova iznad Dnjepropetrovske oblasti. Istočno zračno zapovjedništvo uništilo je pet bespilotnih letjelica Shahed-136. Tri bespilotne letjelice uništene su iznad okruga Krivorižki, a dva iznad okruga Nikopoljski, rekao je guverner Valentin Rezničenk, piše The Kyiv Independent.

8:30 Na Nikopolj je tijekom noći ispaljeno više od 50 ruskih granata, a ranjeni su 35-godišnji muškarac i 42-godišnja žena, rekao je guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko, piše The Kyiv Independent. 

8:20 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće obavještajaca: “Kontingenti mobiliziranih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tijekom posljednja dva tjedna. Njihova prosječna razina osobne opreme gotovo je sigurno niža od ionako loše opskrbe prethodno raspoređenih trupa”.
Upozoravaju i da mobilizirani Rusi moraju sami kupovati vojnu opremum, prvenstveno pancirne prsluke poput 6B45 iako je on predviđen kao dio vojne opreme.

8:10 Rusija je preko noći raketirala Zaporižje, priopćio je kratko guverner tamošnje oblasti Oleksandr Staruh, a zasad nema detaljnijih informacija.

8:00 Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati ​​streljivo i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protuzračnu obranu, izjavila su Reutersu dva američka dužnosnika upućena u pomoć.

Paket pomoći je prvi nakon što su ovaj tjedan ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

7:50 Ukrajinska vojska je pogodila brojne ruske vojne ciljeve u Donbasu u protekla 24 sata. Pogođena su četiri stožera zapovjedništva ruske vojske te 15 područja na kojima su bili koncentrirani ruski vojnici te vojna oprema, priopćio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

7:40 Pentagon traži način kako održati satelite SpaceX-a u Ukrajini, poručili su iz SAD-ova obrambenog odjela. Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh otkrila je da se razmišlja i o partnerstvima s drugim tvrtkama.

“Nije tu samo SpaceX, postoje i drugi s kojima možemo surađivati kada se radi o pružanju pomoći Ukrajini i njenim potrebama na bojištu”, piše CNN koji je došao u posjed pisma u kojem SpaceX, tvrtka Elona Muska, traži od Pentagona da preuzme troškove financiranja vrlo važnih satelita za komunikaciju ukrajinskih trupa.