Pilot kojeg Srbi optužuju: Miran sam, nema dokaza. Izmišljene konstrukcije. Sve će im to pasti…

Pilot kojeg Srbi optužuju: Miran sam, nema dokaza. Izmišljene konstrukcije. Sve će im to pasti…

Nemam nikakvih novih podataka. Hrvatska nije prihvatila zamolnicu iz Srbije, nama pilotima ništa nije stiglo i nemam nikakvih detalja o tom navodnom slučaju, rekao je za 24sata umirovljeni pilot Danijel Borović.

Za danas je na sudu u Beogradu zakazano suđenje hrvatskim pilotima koje Srbi optužuju da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca.

– Pratim što je rekao jedan od odvjetnika i čovjek je rekao istinu – nema dokaza jer ih ne može ni biti. Ja sam miran u smislu da nemam ništa s tim događajem koji je navodno bio. Oni to ne mogu dokazati i postupak će pasti u vodu – dodaje Borović.

Viši sud u Beogradu je posredstvom državnih tijela prije par tjedana pilotima poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

‘Mogu me osuditi na temelju izmišljotina’

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

– Rekao sam, miran sam jer nemam ništa s time, ali ne mogu biti miran jer mene, kao i moje kolege, potencijalno mogu osuditi na temelju nekih svojih izmišljenih konstrukcija – komentirao je umirovljeni pilot HRZ-a Danijel Borović koji čeka rasplet cijelog slučaja, pišu 24sata.