Europska unija zaprijetila Srbiji uvođenjem viza: ‘Ne isključujemo to mogućnost‘

Europska unija zaprijetila Srbiji uvođenjem viza: ‘Ne isključujemo to mogućnost‘

Ovo upozorenje Srbiji je poslano sa sastanka ministara unutarnjih poslova EU nakon velikog povećanja ilegalnih dolazaka migranata u EU

Europska unija je zaprijetila Srbiji uvođenjem viza ako ona hitno ne uskladi vizni režim s Europskom unijom.

Ovo upozorenje Srbiji je poslano sa sastanka ministara unutarnjih poslova EU nakon velikog povećanja ilegalnih dolazaka migranata u EU putem ‘Balkanske rute‘, od kojih mnogi ulaze u Srbiju bez viza. Na to je upozorila i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson koja nije isključila suspenziju vizne liberalizacije za Srbiju.

– Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri surađivati s nama i uskladiti svoju viznu politiku s EU. Ali, naravno, ovo nije nešto što bih isključila. Ipak, mislim i nadam se da ćemo imati dobru suradnju – rekla je Johanson odgovarajući na pitanje je li moguća suspenzija bez viznog režima za Srbiju.

Srbija je i u izvješću o napretku dobila kritiku jer dopušta građanima nekih država koji su izvor ilegalnih migracija dolazak bez viza.

– Srbija nije učinila niti jedan korak prema usuglašavanju s popisom EU za države za koje je potrebna viza, posebno s trećim zemljama koje predstavljaju migracijski rizik za EU – stoji u izvješću o napretku.

VIŠE PROIČITAJTE U JUTARNJEM