Bauk: Možda u oporbi ima neki korisni idiot, ali ni HDZ nije deficitiran…

Bauk: Možda u oporbi ima neki korisni idiot, ali ni HDZ nije deficitiran…

Potpredsjednik Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk bio je gost N1 Studija uživo i osvrnuo se na jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića o “korisnim idiotima” i rad Antikorupcijskog vijeća.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković jučer je održao konferenciju na novinare na kojoj je upitan o svojoj izjavi o vanjskim neprijateljima i je li pretjerao te je odgovorio da postoji sprega.

“Vrlo je ozbiljna situacija u kojoj predsjednik države za Vladu govori da je izdajnička. Predlažem Hajdašu Dončiću da hitno pita SOA-u otkud to. Meni ne treba SOA da vidim tko se za što zalaže. Dovoljno je da izvrtim film do ruske agresije i vidim što je tko govorio”, kazao je premijer dodajući da su oni možda samo “korisni idioti”.

Bauk je na pitanje osjeća li se on kao korisni idiot, odgovorio:

“Kao korisno se osjećam, a kao idiot se ne osjećam. Možda u oporbi ima poneki korisni idiot, ali ni HDZ nije deficitaran. Samo što oni nisu korisni nego štetni”.

“Premijer je krenuo od ovih formulacija da je Vlada kvislinška i veleizdajnička, to je retorika koja je malo oštrija, ali ustvari opisuje da su neki potezi Vlade išli više u korist nekoga izvan Hrvatske, u ovom slučaju možda MOL-a. To je jedna retorička figura koju se trudim ne upotrijebljavati u toj mjeri, ali ona je prisutna u hrvatskom političkom govoru”, dodao je.

Komentirao je napise Nacionala i Dragana Kovačevića vezano uz zatvaranje Inine rafinerije u Sisku.

“Što se ustvari dogodilo, po onome što smo imali prilike rekonstruirati iz onoga što je pisao Nacional i po onome što je govorio gospodin Kovačević, a to je da je za jednu krupnu odluku resorni ministar konzultirao premijera da ju je premijer donio i da je ona provedena. Tako inače sve normalne vlade funkcioniraju. Ono kad izlazimo iz domene normalnosti, je da Vlada ne priznaje da je odluka njena. Ako je postojao razlog da se zatvori rafinerija Sisak, da premijer objasni zašto je to napravljeno, a ne da bježi od toga. Pravi premijer bi, da ja malo njemu dociram, izašao pred novinare i pred Sabor i objasnio zašto je donio tu odluku i zašto je ona dobra”, objašnjava.

Bauk ističe da premijer odluku o zatvaranju sisačke rafinerije dovodi u čisto poslovni kontekst, kao da tu njegovog posla nema.

“Anitkorupcijsko vijeće želi najprije utvrditi što se dogodilo. U ovom trenutku mi trenutno imamo poricanje nečega da se dogodilo, da to što se dogodilo ima veze s djelovanjem Vlade”, kazao je.

Potvrdio je da ne postoji obveza dolaska na radno tijelo Hrvatskog sabora.

“Moguće je da promijene poslovnik i ukinu odluku o osnivanju tog vijeća, ali nisam siguran da će to napraviti. Ako su postupci na tom vijeću, po njihovom mišljenju, loši i nelogični, onda će i njima odgovarati da to vijeće nastavi raditi”, govori.

“Da su željeli onemogućiti rad Antikorupcijskog vijeća, onda bi našli način kako da ni Dragan Kovačević ne dođe u Sabor, međutim došao je. Mislim da će oni pokušati ljude koji budu o tome govorili prokazivati kao nevjerodostojne svjedoke. Međutim, ako iza onoga što oni govore govore nekakvi dokazi, mislim da će bez obzira tko to kaže javnost uzeti kao relevantno”, dodaje, piše N1.