Herman: Zašto je zatvoren dio odlagališta na Jakuševcu?

Herman: Zašto je zatvoren dio odlagališta na Jakuševcu?

Na dnevnom redu 16. sjednice zagrebačke Gradske skupštine 13. je točaka, a prva je rebalans gradskog proračuna. Ukupan planirani iznos povećava se za 721.235.700,00 kuna tako da konsolidirani proračun Grada Zagreba za 2022. iznosi 15.848.147.500,00 kuna. U prijedlogu se navodi kako se izradi rebalansa pristupilo zbog osiguravanja dodatnih sredstava, 308 milijuna kuna, za isplate naknada roditeljima odgojiteljima, a nakon što je Visoki upravni sud ukinuo odluku kojom je ta mjera bila redefinirana, te zbog rasta cijena energenata.

Raspravljat će se, uz ostalo, o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o dugoročnom zaduživanju Grada Zagreba kod kluba banaka za gradnju objekata prema Programu radova na području prometa i komunalnog gospodarstva, objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i u obnovu objekata oštećenih potresom te za Program javnih potreba u kulturi.

Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, ekskluzivno u razgovoru za HRT rekao je kako će na početku sjednice tražiti stanku jer su dobili informaciju da je nadležna inspekcija zatvorila dio odlagališta na zagrebačkom Jakuševcu.

– Pretpostavljamo da se radi o odlagalištu za biootpad i tražit ćemo da nam gradonačelnik Tomašević kaže što se to događa na Jakuševcu.

Istaknuo je i da će oporba biti protiv financijskog izvješća.

– Rebalans je nerealan, netransparentan i generira manjak koji prenosimo u 2023., a koji po našem izračunu iznosi preko 500 milijuna novih kuna. Smatramo da taj rebalans proračun diže u nebesa. On je već bio rekordan kada smo ga donijeli – 15 milijardi, sada ide na 15 milijardi i 800 milijuna. Smatramo da toliko netransparentno trošenje ne vodi nikamo, rekao je. 

Damir Bakić, saborski zastupnik Možemo!, rekao je da se u rebalans proračuna ide zbog svih poremećaja na tržištu, posebno na tržištu energenata. 

– Potrebno je bilo i zbog vrlo dinamičnih postupaka izgradnje i poslijepotresne obnove, a dobili smo i obavezu da nastavimo financirati u punoj mjeri mjeru roditelj odgojitelj, rekao je. 

Istaknuo je da nema novog zaduživanja.

– To je redovno zaduženje koje je uplanirano u originalni proračun koji smo donijeli u prosincu 2021. To je standardni kredit za kapitalne investicije u iznosu od 300 milijuna kuna i već znamo na što će biti potrošen, na dva kapitalna kulturna objekta – hrvatski prirodoslovni i etnografski muzej, Dom sportova, bazen u Španskom, bolnicu Sveti Duh, rekao je Bakić, ponovivši da to nije novo zaduživanje., piše HRT