Bernardić: Iluzorno je da Vlada koja nije sposobna obnoviti jedan crijep na Banovini, i Grad Zagreb, koji nije u stanju izgraditi jedan boks, mogu napraviti stadion

Bernardić: Iluzorno je da Vlada koja nije sposobna obnoviti jedan crijep na Banovini, i Grad Zagreb, koji nije u stanju izgraditi jedan boks, mogu napraviti stadion

Saborski zastupnici Josip Šarić (Klub zastupnika HDZ-a) i Davor Bernardić (Klub zastupnika SD-a) jutros su se u HTV-ovoj emisiji Studio 4 sučelili o prijedlogu novog Zakona o sportu, koji je prva točka na današnjem dnevnom redu Hrvatskog sabora, a govorili su i o najavi gradnje novog nacionalnog nogometnog stadiona.

Šarić je rekao da zakon ukupno regulira 41 aktivnost unutar sporta u Hrvatskoj, a kao tri najvažnije novosti koje donosi istaknuo je uređivanje radnopravnih statusa profesionalnih sportaša, utvrđivanje mreže sportskih građevina i jačanje lokalnog sporta.

Bernardić je rekao da zakon ne rješava ključno pitanje – financiranje hrvatskog sporta.

– Hrvatska zaostaje za europskim prosjekom. Imamo dva i pol puta manje financiranje od strane države. U sport je uključeno 250.000 ljudi kojima roditelji plaćaju članarinu u sportskim klubovima. I ono što je ključno, tvrtke nisu ni na jedan način motivirane ulagati u hrvatski sport, rekao je Bernardić.

Naveo je kako je prijedlog Kluba zastupnika Socijaldemokrati da se omogući da “dio poreza na dobit ide kao olakšica poduzetnicima za ulaganje u sport i kulturu”.

Kao druga dva ključna problema koje novi zakon, prema njegovu mišljenju, ne rješava naveo je sportsku infrastrukturu, koja je “u katastrofa stanju”, te pitanje trenera, koji su “prepušteni sami sebi”.

Bernardić je rekao da su promjene moguće jedino izmjenom radnog i svakog drugog zakonodavstva, a pogotovo poreznog, što će, dodao je, predložiti sljedeći tjedan.

Poručio je i da probleme hrvatskog sporta može riješiti jedino promjena poreznog zakonodavstva.

Osvrćući se na Bernardićev prijedlog, Šarić je rekao kako su iskustva pokazala da je bilo mnogo zloupotreba, poput umanjenja poreza. Izrazio je uvjerenje da imamo dovoljno sredstava u sportu na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini.

Rekao je da se uvodi još jedna važna kategorija – briga o županijskim sportskim savezima, koji trebaju biti generator razvoja sporta u Hrvatskoj.

Šarić je također rekao da će se zakonom riješiti status trenera.

Izrazio je uvjerenje da je sport tema o kojoj će se u sabornici sigurno složiti, rekavši da se one koji ne bi dignuli ruku za poboljšanje statusa sporta i sportaša “neće baš tako lijepo gledati”. Smatra da će svi zastupnici podržati prijedlog zakona.

O novom stadionu

Komentirajući najavu gradnje novog nacionalnog nogometnog stadiona, koju je nedavno u HTV-ovoj emisiji Otvoreno iznio glasnogovornik Vlade Marko Milić, Šarić je rekao da je sramota što ga nemamo danas.

– Vlada RH sada će potaknuti i potaknula je inicijativu, reagirao je pozitivno i Grad Zagreb, gradonačelnik Tomašević, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski olimpijski odbor, NK Dinamo, svi oni koji bi trebali sudjelovati u izgradnji nacionalnog stadiona, naravno, uz poticaj Vlade, rekao je Šarić, dodajući da Vlada neće financirati stadion, ali da treba potaknuti njegovu gradnju i sufinancirati je.

Bernardić, pak, misli da se prva utakmica hrvatske reprezentacije na novom stadionu, nažalost, neće još dugo dogoditi. Priču o obnovi Dinamova i izgradnji novog stadiona usporedio je s obnovom sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu.

– Meni je zapravo nevjerojatno da bi ova Vlada, bez obzira na možda namjere koje ima, bila sposobna to napraviti iz jednostavnog razloga – da su bili sposobni, možda bi do sada obnovili bar jedan crijep na Banovini ili bar jednu zgradu u Zagrebu, rekao je Bernardić.

Također je izrazio sumnju u sposobnost aktualne zagrebačke uprave vezano za to pitanje.

Šarić je uzvratio da je vlasnik stadiona Grad Zagreb te da Vlada ne može graditi stadion.

– Vlada, koja nije bila u stanju obnoviti jedan crijep na Banovini, i Grad Zagreb, koji nije u stanju izgraditi jedan boks ili jedan spremnik za otpad u centru grada, a počeo je primjenjivati novu odluku (…) – mislite li da oni zajedno mogu nešto napraviti? To mi zvuči iluzorno, ali dao Bog da me kolege demantiraju, rekao je Bernardić.

Šarić je, pak, rekao da je izgradnja stadiona za Vladu Andreja Plenkovića relativno mali projekt, piše HRT.