Sanader nepravomoćno oslobođen, nije kriv za ratno profiterstvo…

Sanader nepravomoćno oslobođen, nije kriv za ratno profiterstvo…

 Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu, u ponovljenom suđenju, nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen., doznaje N1

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude pročitala da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebnu položaja i ovlasti i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

“U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti. Kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih dijela.

Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerana imovinska korist”, pročitala je sutkinja.

Sanader je optužnicom terećen da je postupao u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto da je djelovao u interesu države.

Sanader je došao na izricanje presude, kao i odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Uskoro više