Jasna poruka Beogradu: Srbija mora riješiti odnos s Hrvatskom i uvesti sankcije Rusiji…

Jasna poruka Beogradu: Srbija mora riješiti odnos s Hrvatskom i uvesti sankcije Rusiji…

Komisija je predstavila godišnje izvješće o napretku zemalja Zapadnog Balkana

Iznenadna uvjetna preporuka o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini te najjasnija poruka dosad Srbiji da mora podržati sankcije protiv Rusije dva su ključna elementa ovogodišnjeg paketa proširenja EU i izvješća o napretku koje je danas u Bruxellesu usvojila Europska komisija., piše jutarnji list

Kao značajna prekretnica u procesu u paketu se spominju i nedavno otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te potvrda da je Kosovo ispunilo sve uvjete o ukidanju viza za putovanje njegovih građana u EU.

Paket proširenja predstavio je povjerenik EU za proširenje Olivér Várhelyi najprije pred zastupnicima Europskog parlamenta, a potom i pred novinarima.

Tijekom rasprave u Europskom parlamentu brojni su zastupnici inzistirali upravo na pitanjima vezanim uz Srbiju i potrebu da ta država ako doista želi u EU, to dokaže i potporom sankcijama protiv Rusije.

Strateški smjer

U izvješću se navodi kako ponašanje Srbije “dovodi u pitanje strateški smjer Srbije”.

“Nakon ni s čim izazvane i neopravdane ruske agresije na Ukrajinu Srbija se nije uskladila s restriktivnim mjerama EU protiv Rusije i većinom izjava visokog predstavnika u ime EU o tom pitanju. Razina usklađenosti Srbije s relevantnim izjavama visokog predstavnika i odluka Vijeća je stoga pala sa 64 posto u 2021. na 45 posto u kolovozu ove godine. Brojni postupci i izjave Srbije išli su protiv vanjskopolitičkih stavova EU”, navodi se u izvještaju te se od Srbije traži da, kao prioritet, ispuni svoje obveze i progresivno uskladi sa stavovima EU u zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, uključujući i restriktivne mjere. “EU je najvažniji ekonomski i politički partner Srbije. Moramo računati na Srbiju kao na saveznika i pouzdanog partnera. U trenutačnom političkom okruženju potrebno je da se Srbija okrene EU i podrži stavove, uključujući i sankcije protiv Rusije,” dodaje se u izvješću.

Koliko god pokušao ublažiti kritike prema Srbiji, i povjerenik Várhelyi je rekao da je Beogradu poslana jasna poruka što se od njih očekuje.

– Svaka država kada odluči da se želi priključiti EU, to je njezin izbor. Ali, time postajete saveznik i morate se odazvati kada vas trebamo. Poruka mora biti jasna: mi vas trebamo sada i trebamo da sada budete na našoj strani – rekao je Várhelyi.