FSB otkrio koga smatra organizatorom napada na Krimski most. Osam osoba uhićeno…

FSB otkrio koga smatra organizatorom napada na Krimski most. Osam osoba uhićeno…

Ruski FSB otkrio je koga smatra odgovornim za organiziranje terorističkog napada na Krimski most. Riječ je o šefu ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilu Budanovu.

“Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije, zajedno s Istražnim odborom Ruske Federacije, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimskom mostu bila Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine, njezin šef Kirill Budanov, zaposlenici i agenti”, naveo je FSB u priopćenju.

Kažu i kako je naprava koja je eksplodirala na mostu bila kamuflirana u rolama građevinske polietilenske folije na 22 palete ukupne težine 22.770 kg, koja je početkom kolovoza iz Odese poslana  u bugarski grad Ruse. FSB navodi detalje putovanja pošiljke  koje su organizirali trojica ukrajinskih, jedan bugarski i jedan gruzijski državljanin, a kažu i kako je ona na kraju utovarena u kamion ruskog državljanina Makhira Jusubova, rođenog 1971. godine, koji je krenuo za Simferopolj, a 8. listopada 2022. u 06:03 dogodila se eksplozija dok je prolazio Krimskim mostom.

“Kontrolu nad kretanjem tereta duž cijele rute i kontakte sa sudionicima kriminalne transportne sheme provodio je djelatnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane, koji se predstavljao kao Ivan Ivanovič, koji je upotrijebio virtualni anonimni broj kupljen na internetu i registriran na državljanina Ukrajine, stanovnika Kremenčuga, Andrejčenka Sergeja Vladimiroviča, rođenog 1988. Trenutačno je u sklopu kaznenog postupka privedeno pet državljana Rusije, troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina. Istraga o napadu se nastavlja. Svi organizatori i pomagači, uključujući strane državljane, odgovarat će u skladu s ruskim zakonom”, zaključuje se u priopćenju FSB-a.

Podsjetimo, u subotu 8. listopada rano ujutro dogodila se eksplozija na Krimskom mostu koja je značajno oštetila kolničke cestovne trake, a šteta je nastala i na željezničkom mostu., prenosi N1