Japanska metoda mršavljenja obećava gubitak kilograma bez vježbanja…

Japanska metoda mršavljenja obećava gubitak kilograma bez vježbanja…

Danas se više nego ikad prije pozornost posvećuje postizanju zdrave tjelesne težine i njezinom održavanju, ne samo zbog lijepog izgleda i forme nego i zdravlja. Na zapadu postoji beskonačno mnogo popularnih dijeta i svakakvih režima prehrane, a većina njih funkcionira na samo kratko vrijeme.

No na istoku postoje neka druga pravila, a stručnjaci naglašavaju da bi se ključ zdravog mršavljenja mogao kriti upravo kod njih.

Japanci su jedan od naroda koji su diljem svijeta poznati po zdravom načinu života. Oni imaju skup zanimljivih i efikasnih pravila, odnosno cijeli način prehrane pod nazivom ”hara hachi bu”, koji im omogućuje da ostanu u formi i da se ne moraju brinuti o višku kilograma, prenosi Times of India.


Po čemu je ova metoda posebna?

Spomenuta japanska metoda predstavlja drugačiji pristup prehrani po kojoj su Japanci i poznati. Prema autoru Kakiju Okumuri, ovaj termin prevodi se kao 8/10, što znači 80 posto sitosti. Nema brojanja kalorija niti vremena provedenog natašte između dva obroka. Najjednostavnije rečeno, to je metoda mršavljenja koja se sastoji u prekidanju obroka kada ste već ”napunili” 80 posto svog želuca.

Ono što je najbolje kod ove tehnike jest činjenica da se nije potrebno odricati omiljene hrane, odnosno nikakvih namirnica koje volite, samo je bitno konzumirati što više hrane bogate nutrijentima, a izbjegavati takozvane ”prazne” kalorije poput slatkiša, grickalica i brze hrane.

Metoda predlaže da je sve više od 80 posto popunjenosti želuca prejedanje te bismo se trebali zaustaviti prije nego se osjetimo sitima jer je potrebno i neko vrijeme kako bi želudac poslao signal mozgu da mu je dosta. Popunjavanje želuca do maksimuma, objašnjavaju stručnjaci, rezultira rastezanjem i povećanjem traženih količina hrane, što dovodi do debljanja, piše index.hr.