Nacionalno vijeće za strategiju suzbijanja korupcije kompromitira borbu protiv korupcije…

Nacionalno vijeće za strategiju suzbijanja korupcije kompromitira borbu protiv korupcije…

Nacionalno vijeće za strategiju suzbijanja korupcije je preventivno tijelo Sabora RH, a svojim djelovanjem kompromitira borbu protiv korupcije.   

„Borba protiv korupcije nisu javna saslušanja i politički pritisci, već sustavno, trajno i odgovorno onemogućavanje korupcije alatima koji stoje na rapolaganju tijelima javne vlasti.

Jasan cilj ovoga tijela je prevencija korupcije, a ne utvrđivanje nedostataka upravljanja u tvrtkama od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku s analizom činjenica koje su se dogodile u prošlosti.

Prvo, u  javnosti se svojim djelovanjem ne smije stvoriti dojam pritiska na represivna tijela i sudske postupke koji su u tijeku, jer to izgleda kao političko licemjerje na djelu.

Drugo, svaka dobra namjera i objektivnost Vijeća je unaprijed kompromitirana s obzirom na njegov sastav po političkom ključu prilikom imenovanja njegovih vanjskih članova. Na taj način je omogućeno da u njemu sudjeluju članovi koji se primarno ne bave borbom protiv korupcije kao i predsjednik jedne stranke, te član koji je u stegovnom postupku. Sav njihov doprinos tijekom ovog mandata je u javnosti potpuno nevidljiv.„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.